Foto: Säpo, Stockholm

Sikkerhetspolitiet i Sverige (Säpo) driver et intensivt arbeid i forundersøkelsen rundt detonasjonene ved gassrørledningene Nord Stream 1 og 2. Etterforskningen viser at det er snakk om grov sabotasje.

I åstedsundersøkelsene som er utført på stedet i Østersjøen, er området og de omfattende skadene på gassledningene som følge av detonasjonene omfattende dokumentert. Det er gjort flere beslag og blant annet funnet fremmedlegemer. Ved utførte analyser er det påvist rester av eksplosiver på flere av de beslaglagte fremmedgjenstandene.

Det avanserte analysearbeidet fortsetter for å kunne trekke sikrere konklusjoner om hendelsen. Etterforskningen er omfattende og kompleks. Den fortsatte forundersøkelsen skal vise om noen kan forkynnes for mistanke og senere tiltales.

Den foreløpige etterforskningen utføres av Sikkerhetspolitiet under ledelse av påtalemyndigheten i Sverige ved Nasjonal sikkerhetsenhet. Sikkerhetspolitiet samarbeider med flere myndigheter, blant annet har Kystvakten, det svenske forsvaret og det svenske politiet bistått i arbeidet.

Den svenske Påtalemyndighetens pressemelding finner du på Säpo.se.

Det som skjedde i Østersjøen er svært alvorlig. Sikkerhetspolitiet følger utviklingen nøye og iverksetter tiltak som trengs ut fra myndighetens oppdrag om å beskytte Sverige og Sveriges sikkerhet. Etter det Nordens Nyheter erfarer er det et tett samarbeide med det norske sikkhetspolitiet(PST).

Kammeradvokat Mats Ljungqvist, som leder den pågående forundersøkelsen av detonasjonene ved gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, opplyser at hendelsen er grov sabotasje.
– Under åstedsundersøkelsene som ble utført på stedet i Østersjøen, ble det gjort omfattende beslag og området er nøye dokumentert. Analyser som nå er utført viser spor etter eksplosiver på flere av fremmedobjektene som ble funnet. Det avanserte analysearbeidet fortsetter for å kunne trekke sikrere konklusjoner om hendelsen, sier Mats Ljungqvist.

Den foreløpige etterforskningen er svært kompleks og omfattende. Den fortsatte forundersøkelsen skal vise om noen kan forkynnes for mistanke om lovbrudd.

– Samarbeidet med myndigheter i Sverige og i andre land fungerer utmerket. For det videre arbeidet med forundersøkelsen og for de ulike pågående samarbeidene er det viktig at vi kan jobbe i fred og ro, sier kammeradvokat Mats Ljungqvist i Stockholm.

Aktor kan ikke gi mer informasjon på nåværende tidspunkt og kan ikke være tilgjengelig for media.

(Kilde:Säpo. Oversettelse til norsk: Erik Heming)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*