Chairman Douglas Flint i britiske HSBC Holding Group har også opplevd kraftig nedgang for egne aksjer( Foto: HSBC)
Chairman Douglas Flint i britiske HSBC Holding Group har også opplevd kraftig nedgang for egne aksjer( Foto: HSBC)

Hittil i år har europeiske bankaksjer falt med gjennomsnittlig 28 prosent. Britiske HSBC har falt 29,8 prosent på årsbasis ifølge Euroinvestor. Fallet skyldes blant annet skuffende resultater og økt bekymring over dårlige lån og kredittverdighet, skriver Bloomberg. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier til Dn.no at han er bekymret for en nedtur som følge av av kredittinnstramning. Flere andre økonomer har også pekt på at det er en økt frykt for at svekket global vekst skal ramme bankene. Nordens Nyheter analyserte nylig  amerikanske og europeiske bankaksjer i en artikkel 14. januar.  Nedturen for bankaksjer er med på å senke oljefondets verdi.

Amerikanske banker best

Amerikanske banker gjorde det best det siste året, med sveitsiske banker på andreplass. Men russiske forretningbanker gjordet det overraskende nok aller best på børsene til tross for oljeprisfallet. Nordens Nyheter har analysert oljefondets plasseringer av penger i internasjonale banker, og får frem et bilde som stemmer godt overens med vanlige folks oppfatning av internasjonal finans. Oljefondet har tapt ti milliarder(papirpenger) på britiske bankaksjer, mens de sveitiske bankene har vært en god investeringer, bl.a.Credit Suisse, der NBIM er storaksjonær. Denne trenden gjenspeiler den gryende oppgangen i amerikansk økonomi, skriver Nordens Nyheter.

USA gikk best

Hvor har oljefondet investert mest i bankaksjer? Svaret er i USA, Sveits og Storbritannia. Hvor er risikoen størst og hvor har Norges Bank tjent mest? Dette er spørsmål Nordic News tar opp i denne artikkelen. Vi har benyttet nordiske eksperter som ikke ønsker å stå frem med navn, men som sitter i sentrale posisjoner i norsk-svenske banker og selskaper. Oljefondet har investert 276 milliarder kroner i bankaksjer globalt, noe som utgjør 3 prosent av oljefondets verdi( NOK 7000 milliarder i slutten av januar 2016). Her er oversikten over hvor oljefondet har investert i bankaksjer:

Milliarder NOK Antall banker Årsvekst/nedtur på årsbasis i prosent

USA               64 710          – 1,2
Sveits            60 669          – 1,7
UK                 49 143          -19,4
Sverige          29 174           – 7,3
Spania          28 013         – 27,9
Frankrike     21 067            -4,1
Tyskland         7 313          -30,5
Italia               6 997           -31,4
Danmark       5 498            +5,5
Russland        3 204         +31.0

Kilde, Norges Bank, Euroinvestor, Nordens Nyheter

Russland banker nest best

Amerikanske banker har vist styrke det siste året. Veksten i amerikansk økonomi har vært den sterkeste in verden fra januar 2015 til og med siste januar 2016. Danmark hadde få norke bankinvesteringer men tre forretningsbanker viste en gjennomsnittlig vekst på 5,5 prosenti gjennomsnitt. Danske Bank er den største norske investeringen i denne bransjen med 4,6 milliarder kroner i investeringer. NBIM eier 2,22 prosent, som er en relativt stor eierandel (Rederiet Ap Møller eier 21,6 %). Oljefondet investerte vel 20 milliarder kroner i franske banker, som falt 4,2 prosent i verdi på ett år. De tre tyske bankene Nordens Nyheter undersøkte falt 34,5 prosent i verdi på ett år. De største italienske bankene falt 33,2 prosent i verdi, mens de russiske forretningsbankene( to banker) økte 31,4 prosent i verdi til tross for nedgangen i oljeprisen.

Størst i Credit Suisse

Credit Suisse har  falt 37,5 proent på årsbasis ifølge Euroinvestor.  Her er Norges Banks Investment Management største  eier saammen med BlackRock. Spanske foretningsbanker som oljefondet har investert penger i, falt med 27,9 prosent på ett år frem til idag. Banco Santander hadde den største nedgangen 34 %. Svenske banker gjorde det bra, tross en nedgang på 7,3 prosent. Sverige var en av de sterkeste banklandene, slik det har fremgått av europeiske medier. Sveitsiske banker gjorde det bra. Credit Suisse, der oljefondet og BlackRock er store eiere, steg 1,2 prosent, mens Credit Suisse Group falt 1,8 %. Den sveitiske banken UBS , der NBIM eier 2,94 %, steg med 2,1 prosent. Det norske oljefondet eier 5,69 prosent i Credit Suisse, som en av bankens største eiere. Britiske banker falt med 19,44 prosent i verdi i gjennomsnitt. Oljefondet satser totalt 50 milliarder kroner i britiske banker, der HSBC er størst med en norsk investering på 25 milliarder  kroner. Nordiske finanseksperte er urolige for at internasjonale banker har lånt ut for mye penger til oljeselskapene. I denne artikkelen  viser vi den norske eksponeringen i de internasjonale bankene, uten å gå inn i hvor mye som er lånt ut til oljeselskapene, skriver Nordens Nyheter.

President and CEO Tidjane Thiem i Credit Suisse, har oljefondet i Norge med på laget( Foto: World Economic Forum)
President and CEO Tidjane Thiem i Credit Suisse, har oljefondet i Norge i ryggen, som storaksjonær(Foto:World Economic Forum)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*