Statsminister Jonas Gahr Störe(Ap.) besökte president Xi Jangping i Beijing
i september.Støre gratulerer fredsprisvinneren i Oslo og legger til at årets vinner er en advarsel til dem som truer med atomvåpen.Besøket i Kina markerte 70 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Kina. Støre mötte blant annet Kinas mektige leder Xi Jinping.

– Fredsprisen er en viktig pris,og viser hvor betydningsfullt arbeidet til en slik folkelig bevegelse kan være. Prisen er en påminnelse om hvorfor vi må fortsatt jobbe for både nedrustning og ikke-spredning av atomvåpen. Og det er en nødvendig advarsel til dem som kommer med direkte trusler om bruk av atomvåpen, sier statsminister Störe.

Nihon Hidankyo får prisen

Den norske Nobelkomité har besluttet å dele ut Nobels fredspris for 2024 til den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo. Denne grasrotbevegelsen av atombombeoverlevende fra Hiroshima og Nagasaki, også kjent som Hibakusha, mottar fredsprisen for sin innsats for å oppnå en verden fri for atomvåpen og for å demonstrere gjennom vitneforklaringer at atomvåpen aldri må brukes igjen.

En kraftig internasjonal norm som stigmatiserer atomvåpen.Grasrotbevegelsen til atombombeoverlevende fra Hiroshima og Nagasaki, også kjent som Hibakusha, mottar Nobels fredspris for sin innsats for å oppnå en verden fri for atomvåpen og for å demonstrere gjennom vitneforklaringer at atomvåpen aldri må brukes igjen. Den ekstraordinære innsatsen til Nihon Hidankyo og andre representanter for Hibakusha har bidratt sterkt til etableringen av et kjernefysisk tabu. Dette er en orgasisasjon av overlevende fra atombombingen av Nagasaki og Hiroshima i slutten andre verdenskrig.Som svar på atombombeangrepene i august 1945 oppsto en global bevegelse hvis medlemmer har jobbet utrettelig for å øke bevisstheten om de katastrofale humanitære konsekvensene av bruk av atomvåpen. Gradvis utviklet det seg en kraftig internasjonal norm som stigmatiserte bruken av atomvåpen som moralsk uakseptabel. Denne normen har blitt kjent som "det kjernefysiske tabuet".

De siste vitnene

Vitnesbyrdet til Hibakusha – de overlevende fra Hiroshima og Nagasaki – er unikt i denne større sammenhengen.Kjernen i Alfred Nobels visjon var troen på at engasjerte individer kan gjøre en forskjell. Ved tildelingen av årets Nobels fredspris til Nihon Hidankyo, ønsker Den Norske Nobelkomiteen å hedre alle overlevende som, til tross for fysisk lidelse og vonde minner, har valgt å bruke sin kostbare erfaring til å dyrke håp og engasjement for fred.

Nihon Hidankyo har gitt tusenvis av vitneberetninger, utstedt resolusjoner og offentlige appeller, og sendt årlige delegasjoner til FN og en rekke fredskonferanser for å minne verden om det presserende behovet for atomnedrustning.

En dag vil ikke Hibakusha lenger være blant oss som vitner til historien. Men med en sterk minnekultur og fortsatt engasjement, bærer nye generasjoner i Japan erfaringen og budskapet til vitnene videre. De inspirerer og utdanner mennesker over hele verden. På denne måten er de med på å opprettholde atomtabuet – en forutsetning for en fredelig fremtid for menneskeheten.

Beslutningen om å tildele Nobels fredspris for 2024 til Nihon Hidankyo er trygt forankret i Alfred Nobels testamente. Årets pris føyer seg til en fornem liste over fredspriser som komiteen tidligere har delt ut til forkjempere for atomnedrustning og rustningskontroll.

Nobels fredspris for 2024 oppfyller Alfred Nobels ønske om å anerkjenne innsats til størst nytte for menneskeheten. Kilde Nobel.se. Oversatt fra engelsk ril norsk av Erik Heming.

Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach. Nobel.se.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*