Konsernsjef Peter Lauring: – Å være en del av den digitale utviklingen er den viktigste beslutningen vi har tatt. Foto av konsernsjef Peter Lauring er tatt av ECIT.
Skrevet av Iselin Paulsen
Nov 22, 2022 10:08:34 AM
Ida Hundvebakke er gründer av Aksjekaffe, og intervjuer selskaper på børsen hver uke. Konsernsjef i ECIT, Peter Lauring, forteller i denne episoden av podcasten Aksjekaffe om reisen ECIT har vært på siden starten i 2013. Lauring forteller om ECIT, konkurrenter, kunder og strategien fremover. – Jeg har alltid hatt en drøm om å bygge et større selskap, og oppkjøp måtte være en del av oppskriften. Å være en del av den digitale utviklingen er den viktigste beslutningen vi har tatt, samtidig som det er den vanskeligste å leve opp til. Fremover skal vi vokse videre, gjennom større oppkjøp, tilstedeværelse i flere land, og der vi er mer digitalt drevne enn i dag, forteller Lauring i podcasten.
ECIT startet i 2013, og har siden gjennomført over 130 oppkjøp. Lauring forteller hvordan regnskapsbransjen har gått fra å være preget av manuelle prosesser til at mange av prosessene er digitale. -For å være en del av regnskapsbransjen, må du også ha IT- kompetanse. ECIT startet med at vi skal være både et IT og et regnskapsfirma kombinert, for å sikre at vi er relevante.
-På den ene siden er det regnskap og lønn, som utgjør ca halvparten av vår omsetning, og vi har IT på den annen side, med Managed Services, som inkluderer skytjenester, sikkerhet og nettverkstjenester. Vi har også en software og teknologidivisjon som bygger en software/produktportefølje som støtter regnskaps- og lønnssystemer. Vi er gradvis på vei til å etablere en tjenesteleveranse som bygger på vår egen teknologi. Det tror vi er fremtiden, fordi om du ikke er med på den digitale utvikling, henger du ikke med på ditt eget fag, sier Lauring.
Oppkjøp, entreprenører og utviklingskraft
Lauring forteller videre at entreprenørene er viktige for ECIT. -Jeg har alltid hatt en drøm om å bygge et større selskap. Dersom jeg skulle få et selskap av den størrelsen, måtte oppkjøp være en del av oppskriften. Regnskap, lønn og mange IT-tjenester er egentlig relasjonspreget- og det er people business. Det er viktig å beholde entreprenørene, og derfor er vår oppkjøpsmodell basert på å beholde entreprenørene videre etter oppkjøp.
Lauring forteller hvordan ECIT gjør oppkjøp, og understreker at det handler om kjemi og samarbeid. -Vi kikker først på om det er kjemi mellom oss og potensielt selskap. Det blir et samarbeide over minst de neste ti år, så det er viktig med godt samarbeid. Det er som å bli gift, så det er viktig å ikke trå feil. Vi ser også på kompetanse- har bedriften og ledelsen rett kompetanse, og lønnsom drift?
Når vi har kjøpt deler av et selskap, vil gradvis selskapene harmoniseres. Vi tvinger ikke folk til å ta bestemte driftsbeslutninger. Våre entreprenører har et sterkt engasjement, og tar man det vekk, fjerner man utviklingskraften og det bør man ikke gjøre, understreker Lauring.
ECIT har vokst mye siden starten, og Lauring forteller at ECIT bygges steg for steg.
-Den virksomhet vi har bygget, aksepterer at folk driver sin forretning, lar de gå veien sammen med oss, kombinert med at vi bygger teknologi. Når vi er sterke nok, vil vi vokse ytterligere i England, Tyskland, Nederland med videre.
Vi snakker konstant med 30 selskaper, og er kontinuerlig i løselig dialog med rundt 75 og 100 selskaper. Husk at regnskapsmarkedet i Norden omfatter 100 MRD NOK, pluss det som ikke allerede er outsourcet. IT-markedet har en størrelse på ca 500 MRD i Norden, og det er mye plass til å vokse i Norden, og i Europa er potensialet stort, forteller Lauring.
Tjenesteutvikling
ECIT har et bredt spekter av kunder, som vi gradvis leverer mer komplekse tjenester til.
-Gradvis konsoliderer vi tjenester, og vi harmoniserer selskapene som blir en del av ECIT-familien. Gradvis kan vi levere mer komplekse tjenester til mer komplekse kunder, og det er en spennende reise å være på. Den stiller krav til at man ledelsesmessig klarer å håndtere dette. Kundene skal oppleve oss som fleksible og at vi kan flytte oss fremover sammen med kunden, forteller Lauring.
Det at vi har vekst, gjør at vi konstant har uløste oppgaver og mangler ledere, og dette er spennende fordi vi vil flytte oss videre. Jeg lærer noe hver dag jeg går på jobb. Det er dette som gjør det spennende å jobbe hos oss, sier Lauring.
Stort potensiale i markedet
-Det er mye plass i det nordiske markedet. Det vokser frem et mylder av regnskapsfirmaer som kan bli en del av oss. IT-markedet er hele tiden i utvikling, og nye forretningsområder kommer til. Vi er ikke redde for de store tredjepartsleverandørene, de er en del av vårt tjenestetilbud. De er avhengige av at vi er med på tjenestesiden, for at de skal være relevante for de mindre og mellomstore kundene. Vi sørger for at tjenestene passer til kunden, for vi er kundenære og kjenner det lokale markedet, sier Lauring.
Gode resultater
-Vi er faktisk finansielt ganske sterke. Det skyldes at vi i de første seks år kjørte med kun egenkapital. Vi har vært veldig gjeldsforsiktige, og nå har vi forsiktig økt gjeldsgraden. Vi har gode resultater, og leverer på plan.
Lauring er også opptatt av hva som påvirker ECIT fremover.
-Vi sitter midt i en krig, og vi opplever inflasjon og stigende energipriser. Vi er i en liten økonomisk down-periode, og jeg forventer at det påvirker oss som alle andre. Samtidig driver vi med tjenester folk må ha uansett om økonomien går opp eller ned eller står på stedet hvil. IT- og regnskapstjenester er noe du må ha uansett. Vi er ganske motstandsdyktige mot konjunkturer, og vi vokser organisk mer i år enn fjoråret.
Vi er en del av den digitale utvikling, og bruker den sammen med tredjepartsteknologi, og den styrer jo hva som skjer både i IT og regnskap. Det at vi er en del av den digitale utvikling, gjør at vi tiltrekker dyktige unge mennesker, som ønsker utviklingsmuligheter. Vi ser det som viktig å ta ballen, og å være en del av spillet. Dersom du ikke er på banen og spiller, får du heller ikke de gratismålene som noen ganger kommer. Du skal være på banen for å få mulighetene som markedet gir deg, sier Lauring.
Den viktigste beslutningen
-Å være en del av den digitale utviklingen er den viktigste beslutningen vi har tatt, samtidig som det er den vanskeligste å leve opp til. Fremover skal vi vokse 2,5 ganger- vi skal gjøre større oppkjøp, i flere land, og være mer digitalt drevne enn i dag. Vi vil ha ledere vi selv har utdannet, som vet hvor vi skal og vil være med å prege det. Det er faktisk noe av det jeg synes ville være morsomst.
Vi er til stede i ti land i dag, med tyngde i Skandinavia, og også Litauen og Polen. Jeg er takknemlig for at jeg skulle få lov til å bygge ECIT sammen med engasjerte entreprenører som vil sette fart. Det er mye arbeid, men jeg er heldig som får være med på å bygge dette spennende selskapet, avsluttet Lauring.
Hele episoden kan høres der du lytter til podcast, blant annet på Spotify, iTunes med mer, f.eks her: https://lnkd.in/d42sVHqZ
Iselin Paulsen
Iselin er kommunikasjonssjef i ECIT Group, og bistår konsernledelsen med kommunikasjon, PR og investorkontakt. Hun har over 20 års erfaring med strategisk kommunikasjon og relasjonsledelse fra offentlig og privat sektor, og har lang erfaring fra politikk og fagbevegelse. Iselin brenner for å styrke den nordiske konkurransekraften gjennom sterkere fokus på kompetanse, innovasjon og bærekraft i både privat og offentlig sektor.