Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO støtter angepet på de kjemiske anleggene i Syria(Foto: NATO)

Alle NATO-landene støtter det amerikansk-britisk-franske angrepet mot Syria, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ifølge en åpressemelding.

– Jeg tror at hvis vi hadde sittet stille og godtatt bruken av kjemiske våpen, ville det ha undergravd arbeidet for å finne en politisk løsning, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i NATO-hovedkvarteret lørdag kveld.  Stoltenberg sier også at USA, Storbritannia og Frankrike vurderte alle andre muligheter, men at det ikke fantes noen annen måte å svare på.

Assad fortsetter kampen

Syrias president Bashar al-Assad sier ifølge Sky News at angrepet har gjort Syria mer bestemt på å «fortsette å kjempe og knuse terrorisme i hver tomme av nasjonen». Sitatet skal ifølge Reuters være gitt til presidentens iranske motpart Hassan Rouhani. Rouhani skal ha svart at Iran vil fortsette å stå side ved side med Syria, og ha uttrykt tillit til at angrepet ikke vil svekke det syriske folkets vilje «i sin krig mot terrorisme». SANA, det statlige syriske nyhetsbyrået siterer landets utenriksminister på at nattens angrep ikke på noen måte vil påvirke den syriske armeens mål om å fortsette kampen mot opprørene.

Russland har reagert med ildgivning mot vestlige luftangrep på Damaskus som svar på et mistenkt giftgasangrep i forrige uke. Moscow Times skriver at amerikanske, britiske og franske styrker har ssendt mer enn 100 missiler fra skip og bemannede fly, rettet mot tre av Syria viktigste kjemiske våpenanlegg, rapporterer Moskva Times. Moscow Times skriver at det vestlige angrepet på Syria undergraver freden

Kjemisk angrep

Rakettangrepene var et svar på et mistenkt kjemisk våpenangrep i den syriske byen Douma i helgen som drepte dusinvis av sivile. Syria og dets allierte Russland har nektet for et slikt angrep, og Moskva har anklaget Storbritannia for å bidra til å skape Douma-hendelsen til et anti-russisk hysteri.

Oberstleder Sergei Rudskoi sa lørdag sa Russland vurderer å levere S-300 missilsystemet til Syria. I Russland, som er alliert med den syriske presidenten Bashar al-Assad, har de vestlige angrepene blitt sett på som et brudd på folkeretten og deet undergraver Syriens sjansene for fred, ifølge Moscow Times.

Først testet den arabiske våren det syriske folket,og den islamske staten, med smarte amerikanske raketter. Hovedstaden til en suveren stat, som forsøker å overleve i løpet av terrorist aggresjon, har blitt angrepet, skriver deet russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova på Facebook .

– Hun fortsetter med at «Du må være ganske unormal for å angripe Syria hovedstad bare i det øyeblikket da man hadde en sjanse til en fredelig fremtid.»

Lederen for utenrikssaker i Russlands parlament, Konstantin Kosachev, sier ifølge Moscow Times  at streikene er et brudd på folkeretten og sannsynligvis vil hindre etterforskere fra den globale kjemiske våpenvakten fra å gjøre sitt arbeid, skriver Moswow Times.truende konfrontasjon mellom Russland og USA i Syria er en langvarig eskalering av den syriske konflikten som har brygget i flere måneder.

Avgjørende gevinster på bakken av den syriske regjeringen som resulterte i Vladimir Putins erklæring om seier i desember 2017, kan ha påvirket resultatet av krigen mot den islamske staten. Men det stemte ikke overens med en langt mer komplisert virkelighet på bakken. Mens noen terroristgrupper har blitt utryddet og andre har overlevet, truer fremkomsten av nye strukturer i landet Russlands ide om et forent Syria. Med andre ord, mens krigen i Syria nesten er over, er kampen mot internasjonale krefter over Syria bare ibegynnelsen, skriver Moskva Times før den allierte forsøken lørdag kveld.

Colonel-General Sergei Rudskoi under  en russisk pressekonferanse etter det vestlige engrepet.
Foto: Vadim Savitsky / TASS/ Moscow Times

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*