William Walsh er CEO i IEA som forvalt4er flere flyselskaper. Selskapet skal være tilbyder på Noregian(Foto: The Guardian)

Hele 14,4 milliarder kroner er IAG villig til å betale for Norwegian, skriver Bloomberg.Den spanske avisen Expansion skriver onsdag at British Airways-eier IAG har hyret meglerhuset JPMorgan for å finansiere et bud på flyselskapet Norwegian. Den spanske avisen melder at IAG totalt vil betale 4,4 milliarder euro, tilsvarende rundt 42 milliarder kroner, der 14,4 milliarder kroner vil være for egenkapitalen. Det vil innebære NOK 450 per aksje. Norwegian har til nå hatt en verdi på 11,9 milliarder kroner på Oslo Børs.

Aksjekursen i Norwegian økte nesten 50 prosent torsdag og har senere steget videre. Samlet er Norwegian-aksjen opp over 75 prosent den seneste uken, etter generalforsamlingen  i Norwegian

Inn i større konsern

International Airlines Group er et britisk-spansk multinasjonalt eierselskap i luftfartssektoren, dannet gjennom sammenslåingen av British Airways og Iberia. I samme konsernet er også Aer Lingus, Vueling og relativt nystartede Level. British Airways-eier bekrefter ifølge E 24: IAG vurderer å legge inn et bud på hele Norwegian. Avtalen skal verdsette det norske selskapet til omtrent tre milliarder dollar. William Walsh(57) er konsernsjef og styreleder er Antonio Vázquez Romero(67).  Oljefondet i Qatar er største aksjonær i IAG, og det norske oljefondet har en mindre post(se oversikt lengst ned). 

International Airlines Group (IAG) kommenterer selv ryktene i en pressemelding torsdag, og anser Norwegian som en attraktiv investering, og har kjøpt en eierposisjon på 4,61 prosent i flyselskapet», ifølge International Consolidated Airlines GROU(IAG).

«Minoritetsinvesteringen har som intensjon å etablere en posisjon der det er mulig å innlede diskusjoner med Norwegian, inkludert muligheten for et fullt bud på Norwegian», skriver IAG videre.

Det påpekes at det ikke har vært gjennomført noen diskusjoner så langt, og at det ikke er fattet noen endelig investeringsbeslutning. Det er heller ingen garanti for at det faktisk vil bli fremsatt noe bud.

Det er nyhetsbyrået Bloomberg som melder om avtaleverdien.

Aksjen kraftig opp
Norwegian-aksjen steg i morgentimene, og skjøt i været etter at nyheten ble kjent.

Handelen ble så pauset klokken 11.37 av Oslo Børs, som skal etterforske kursbevegelsene. Aksjen var opp 18,29 prosent til 212,1 kroner da pausen ble innført.

Nyhetsbyrået Reuters omtalte kursoppgangen i Norwegian tidligere i dag, og har drøftet dette med analytikere som følger aksjen. Disse påpeker også at det kan være et element av short-inndekning i forkant av ekstraordinær generalforsamling fredag.

Norwegian ønsket ikke å kommentere Bloomberg-nyheten da E24 nylig var i kontakt med selskapet. Ved direkte spørsmål om IAG har tatt kontakt, og om Norwegian er åpen for slike samtaler, svarer kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen at han vil komme tilbake med informasjon om dette ifølge E 24.

Irske Air Lingus

Norwegian kan, dersom de blir kjøpt av IAG, bli en del av et stort flykonsern. Selskaper har i dag en flåte på 547 fly og frakter årlig 105 millioner passasjerer i året.

– Dette kom overraskende på meg. Jeg hadde ikke sett for meg at IAG skulle velge å se på Norwegian. Jeg trodde mer på organisk vekst med Level og Air Lingus som er tilsvarende operatører, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Win Air til E-24.

– Det vel kanskje et bevis på at de store aktørene ser på lavprisaktørene, type Norwegian, som en reell faktor i markedet, som de ønsker å få kontroll på, sier han.

Norwegian har de siste årene slått seg opp internasjonalt, og tilbyr i dag langdistanseruter fra blant annet London Gatwick. Her er hovedaksjonærene i International Consolidated Airlines Group SA is a holding company, company engages in the provision of passenger and freight air transportation services.

Eierselskapet er opetaive i British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus, and Other Group companies, London, med 63 994 ansatte.
Her er aksjonærlisten i International Consolidated Airlines GROU(IAG):
Shareholders
Name Equities %
Government of Qatar 426,811,047 20.8%
Capital Research & Management Co. (World Investors) 160,311,123 7.83%
Capital Research & Management Co. (Global Investors) 44,293,657 2.16%
Lansdowne Partners (UK) LLP 41,828,809 2.04%
Invesco Asset Management Ltd. 35,614,807 1.74%
JPMorgan Asset Management (UK) Ltd. 33,844,252 1.65%
The Vanguard Group, Inc. 31,914,792 1.56%
Norges Bank Investment Management 26,149,089 1.28%
OppenheimerFunds, Inc. 20,918,594 1.02%
FIL Investment Advisors (UK) Ltd. 17,592,735 0.86%

CEO William Walsh er her fotografert av Getty Images

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*