Vattenfall har besluttet å midlertidig pause utviklingen av havvindprosjektet «Svenska Kriegers Flak», ifølge en pressemelding fra selskapet.(Foto: Vattenfall)
Dette prosjektet er Sveriges mest modne havvindprosjekt, og vindparken er estimert å kunne produsere 2,7 TWh elektrisitet per år.
«De nåværende investeringsforutsetningene for havvind i Sverige er ikke bærekraftige, og Vattenfall har derfor besluttet å stoppe all videre utvikling av prosjektet. Vindparken var planlagt å starte produksjon i 2028, noe som nå ikke lenger er mulig», heter det i meldingen.
Vattenfall har uttalt at en av de viktigste kravene for å investere i prosjektet er at det må være en rimelig og praktisk løsning for å koble havvindparken til det nasjonale strømnettet. 2023 var et viktig år for havvind i Nederland med åpningen av havvindparken Hollandse Kust Zuid. I Storbritannia stoppet imidlertid Vattenfall byggingen av vindparken Norfolk Boreas og solgte senere prosjektet. Hvordan ser så fremtiden ut for havvind, spurte vi Jonas van Mansfeld, CFO i Vattenfalls forretningsområde Offshore wind..
Jonas van Mansfeld, vi leser i Finansavisen at utviklingen av havvindparker ikke er lett. Prosjekter er skrinlagt eller stoppet, eller det er nøling rundt investeringsbeslutninger. Kan du forklare hva som skjer i havvindbransjen?
"I EU, men også i resten av verden, er det satt faste ambisjoner om å øke bærekraften til energi. I EU må det tilføres rundt 30 GW vindkraft per år for å nå 2030-målene. Offshore vind spiller en stor rolle i dette, og etterspørselen etter vindturbiner og turbinkomponenter øker voldsomt. Det samme gjelder for kranene, skipene for å frakte turbinkomponentene eller kablene for å frakte strømmen er bare to eller tre store aktører i Europa som kan møte den etterspørselen. Dessuten er det mangel på menneskelige ressurser og en uavklart geopolitisk situasjon som har presset opp prisene på råvarer og transport, spesielt i 2023.
I tillegg utvikler teknologien seg raskt. Turbiner blir større og større, og krever at leverandørene hele tiden investerer i ny teknologi. Dette gir dem svært lite tid til å hente inn investeringene sine: de tjener begrenset og må ta mye risiko. Den siste tiden har vi sett et brudd innenfor denne trenden, med flere interessenter fra hele verdikjeden som indikerer at teknologien må stabilisere seg.
Og rentene på lån har steget det siste året, så utbyggere har begynt å stille spørsmål ved om de bør fortsette å bygge vindparker til havs. I Amerika hadde noen utviklere allerede kansellert byggingen av vindparkene sine sent i fjor.
Så det er mange ugunstige utviklinger som går sammen. Enkelt sagt kan man si at kostnadene og risikoen ved å bygge vindparker til havs har økt."