Joe Biden leder valget i USA (Foto: Pixabay)

Joseph Biden blir USAs førtisjette president og får 279 valgmandater mot Donald Trumps 214. Pamela Harris blir USAs første kvinnenelige visepresident, og overgangsteam skal lede USA frem til 20. januar 2021.

Joseph Biden står på terskelen til Det Hvite Hus, skrev New York Times fredag. Biden er dermed over de 270 valgstemmene han trengte for å innta White House. Donald Trump fikk bare 214 valgmandater. Joe Biden er en erfaren og moderat politiker

Ifølge New York Times har Joe Biden 279 valgmenn og mer enn 50 prosent av de amerikanske stemmene. Den sittende presidenten Donald J. Trump har ifølge NYT.com, 214 valgmenn og dermed under femti prosent av stemmene. Los Angeles Times skriver også at Joe Biden har 279 valgmenn, mens Donald Trump fortsatt bare har 214 valgmenn.

De tre toneangivende indeksene på børsene i New York gikk opp valgdagen ifølge Associated Press. Hundre millioner amerikanere har forhåndsstemt ved presidentvalget i 2020, noe som vil gi forsinket opptelling av det endelige valgresultatet. Uklart valgresultat i USA vil forsinke en amerikansk støttepakke i et land med åtte prosents arbeidsløshet. Amerikanske teknologiaksjer holder seg, skriver Nordens Nyheter.

Joe Biden gikk frem i flere stater natt til onsdag. Valget i USA er såpass jevnt og åpent, at det vil kreve ekstra optelling av poststemmer i flere dager for å få et endelig resultat ved det amerikanske presidentvalget i november 2020. Resultatet i vippestaten Florida er jevnt ved totiden natt til onsdag. Donald Trump har vunnet Indiana og han sier valgnatten at Pennsylvania » kan bli advokatmat». NrK`s Tove Bjørgås sa inatt at resultatet i Florida så ut til å bli uhyre jevnt. Til slutt vant Donald Trump med 3 prosent i Florida. VG skrev onsdag morgen at Joe Biden nærmer seg seier i presidentvalget i USA, men fremdeles kan Donald Trump bli gjenvalgt.

Hvordan påvirker det amerikanske valget politikken i Norden? Høyre og venstre har endret seg i både Sverige og Norge. I Sverige regjerer statsminister Stefan Løfven med en regjering som driver borgerlig politikk. Centern i Sverige er en av drivkreftene i Løfven-regjeringen. I Norge er Senterpartiet tungen på vekstskålen i en sosialistisk regjering etter valget i 2021. Vänsterpartiet( tidligere Venstrepartiet kommunstene) kan velte regjeringen Stefan Løfven, og dermed åpne veien for en ny borgerlig regjering i Sverige. Sverige er også plaget av politisk uro i forsteder i Stockholm og Gøteborg.

Jan Bøhler, en av Arbeiderpartiets hjørnesteiner i Oslo, gikk nylig over til Senterpartiett, til venstre i norsk politikk, traff spikeren på hoved ved å forsvare lokale sykehusløsninger i Norge. To av Oslos store sykehus, Aker og Ullevål sykehus trues av nedleggelse, om ikke Senterpartiets politikk vinner frem i Oslo. Tidligere leder i Kristelig Folkeparti, Knut-Arild Hareide, forsøkte å få de kristen-konservative i Norge til å stemme på Jonas Gahr Støre og Arbeiderparteiet ved det kommende norske valget i 2021. Nå er han samferdselsminister i statsminister Erna Solbergs blå-gule regjering. Noe som kan minne om Stefan Løfvens samarbeide med de borgerlige partiene i Sverige,

Statsminister Stefan Løfven(Foto: Pixabay)

Trapper ned lokalt

Stein-Erik Lauvås, kommunalpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, mener summen av Arbeiderpartiets distriktspolitikk er en solid satsing på hele landet. Men i Larvik og Sandefjord er velgerne rasende for at sykehusene i de to byene bygges ned. Når du er fremme på Tønsberg Sykehus, er du død, sier en lokal fisker til badegjestene.

–  Vi må ha jobb til folk, nært der de bor. Folk må kunne ta utdanning nært der de bor, og folk skal være trygge på at de får den hjelpen de trenger. Da må det være politi, brannvesen og ambulanse der folk bor. Med disse tiltakene setter vi også distriktene i stand til å løse klimautfordringene. Slagordet «by og land – hand i hand» er like relevant i dag som for 90 år siden, sier Lauvås. Men velgerne frykter sentralisering. Men sosialdemokratene går mot sentrum i partiprogrammet. Her er noen av punktene.

Satsing på arbeidsplasser og verdiskaping i distriktene ved å legge til rette for ny industri basert på skogen, et krafttak for mer matproduksjon basert på norske ressurser, og ved å sikre at mer fisk kan landes og bearbeides langs kysten.

Arbeiderpartiet skriver at Høyreregjeringen i år etter år nedprioritert kommunene, og skaper usikkerhet om kompensasjon for koronautgifter. Arbeiderpartiet skriver at de vil vil prioritere kommunene. Tjenester folk trenger i hverdagen, må bli enklere og mer tilgjengelige med Ap i regjering.

Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet(Foto: Ap)

Kjøpsmodellen for Støre

Jonas Gahr Støre ønsker en sterkere stat og vil bruke de musklene han har gjennom oljefondet. Med et fond på 10700 milliarder kroner, med store aksjeposter i selskaper som Astra Zeneca, ABB, Saab, Skanska og Ericsson, bør se muligheter i et samarbeide mellom stat og private i disse sselskapene. Skanska har nylig fått i oppdrag staten og Bærum Kommune om å bygge endsestasjonen på Fornebu T-bane. Her kan Støre kjøpe seg opp i Skanska AB, og samarbeide om utbygging av vei og infrastruktur i Norge. EU har nylig vedtatt en støttepakke i kjølvannet av Covid-frykten på 6400 milliarder kroner, som tilsvarer tre firedeler av et norsk oljefond.

Bedre veier

Mange kvinner som bor langt unna sykehus, får ikke med seg jordmor i ambulansen. Minst sjuttisju kommuner klarer ikke tilby god nok følgetjeneste. Dette gjelder ikke bare i Nord-Norge, men på Vestlandet i Viken og i Vestfold og Telemark. Høyreregjeringen har underfinansiert nærpolitireformen. I Vestfold skjer det samme, der politiet har lagt ned flere kontorer i syd i Vestfold, og satser på at Tønsberg er redningen.

Tidligere leder i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth reiser spørsmålet i Aftenposten om hva partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet brenner for. Det er liten tvil om at lokalpolitkken i Senterpartiet er noe Ap brenner for. Traaseth har selv flyttet fra Oslo til Sandefjord(ferege til Strømstad), der de sykeste henvises til Tønsberg Sentralsykehus. Nå er det valg i USA, og vi bør studere valget og lære av det vi ser frem mot det norske valget neste år.

Visepresident Kamela Harris i USA(Foto: Gov.US)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*