Jarand Rystad og Rystad Energy legger frem interessante prognoser for oljebransjen(Foto: Rystad Energy)

Tjenestesektorens utgifter til utviklingen av karbonfangst og -lagring (CCS) er satt til å skyte i været dette tiåret, firedobling fra 2022 til 2025, med kumulative globale utgifter i løpet av de neste tre årene på over 50 milliarder dollar, viser Rystad Energy-forskning, skriver Rystad Energy.

Totale utgifter for annonserte kommersielle prosjekter i 2022 anslås å nå 4,4 milliarder dollar, opp fra 2,8 milliarder dollar i fjor. Utlegget forventes deretter å nesten tredobles i 2023, og toppe 11 milliarder dollar for året. Anslag viser at 2024 og 2025 vil se ytterligere henholdsvis 18 milliarder dollar og 19 milliarder dollar, noe som bringer den anslåtte totalen til 52 milliarder dollar ved midten av tiåret. Disse summene inkluderer kun annonserte prosjekter, forutsatt at alle prosjekter går videre som planlagt, og tar ikke hensyn til pilot- eller demonstrasjonsutvikling.

Pengene vil bli brukt på et bredt spekter av tjenester knyttet til installasjon av fangstenheten, transport av karbondioksid (CO2) og lagring. Europa og Nord-Amerika vil drive utgiftene, med 63 av de 84 annonserte kommersielle CCS-prosjektene som forventes å starte i drift innen 2025 i disse to regionene.

«CCS-teknologi blir sett på som en grunnleggende komponent i den samfunnsmessige avkarboniseringen som kreves for en vellykket energiomstilling. Selv om teknologien går tilbake til 1970-tallet, har antallet kunngjøringer av CCS-prosjekter økt de siste to årene, og tjenestesektorens utgifter forventes å gå gjennom taket i de kommende årene, sier Lein Mann Hansen, Rystad Energi. senioranalytiker.

De fleste av disse nye tilskuddene vil stamme fra Europa og Nord-Amerika, som står for 85 % av tjenestekjøpene som forventes gjennom 2025. Det europeiske markedet vil stå for mer enn 50 % av kjøpene til tross for at det har nesten samme antall prosjekter i rørledningen som Nord-Amerika. Dette er fordi mange av de nye kommende prosjektene i Europa vil lagre CO2 offshore. Offshorelagring er dyrere, da det for eksempel krever legging av undersjøiske rørledninger for transport ved bruk av rørleggingsfartøy, offshorerigger som opererer med høyere rater for å bore injeksjonsbrønner, og er kombinert med høyere arbeidsrater i regionen.

Veksten i Europa er drevet av høye priser for EU Emissions Trading System (EU ETS) sammen med gunstige karbonpolitikker og støtte til CCS-prosjekter. Det nordamerikanske CCS-landskapet fortsetter å få fart med flere prosjekter annonsert i USA og Canada, drevet av nasjonale insentiver og midler som støtter teknologien.

For mer analyser, innsikt og rapporter kan kunder og ikke-klienter søke om tilgang til Rystad Energys gratisløsninger og få en smakebit av vårt data- og analyseunivers, skriver Lein Mann Hansen i Rystad Energy.

Global pengebruk CCS spending by sector( Ill: Rystad Energy)

(Rapporten er skrevet av Lein Mann Hansen. Oversatt fra engelsk til norsk av Erik Heming)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*