Donald Trump kjemper mot et stadig økende handelsunderskudd.

USAs handelsunderskudd steg i januar til det høyeste nivået siden oktober 2008, og trosser president Donald Trumps arbeid for å bringe mer balanse til Amerikas handel med resten av verden, skriver CNBC.com onsdag.

Handelsdepartementet uttalte onsdag at handelsunderskuddet økte til 56,6 milliarder dollar i januar, opp 5 prosent fra 53,9 milliarder dollar i desember, og det høyeste siden oktober 2008 var handelskløpet på 60,2 milliarder dollar. Handelsunderskuddet – gapet mellom hva Amerika selger og hva det kjøper i utlandet – har steget i fem påfølgende måneder.

Trump rystet finansmarkedene i forrige uke ved å love å innføre betydelige tollsatser på importert stål og aluminium. Han klandrer vedvarende underskudd på misbruk utført av amerikanske handelspartnere og på dårlige handelsavtaler som setter amerikanske selskaper i ufordelaktige posisjoner eller oppfordrer dem til å flytte fabrikker i utlandet.

Eksporten falt 1,3 prosent til $ 200,9 milliarder i januar, og importen var flat på 257,5 milliarder dollar.

USA hadde et underskudd på 76,5 milliarder dollar i varehandelen, noe som ble delvis oppveid av et overskudd på 19,9 milliarder dollar i tjenester som utdanning og bankvirksomhet.

Det amerikanske underskuddet på 36 milliarder i januar var høyest siden september 2015. Handelsgapet med Mexico ble redusert til 4,1 milliarder dollar fra 5,4 milliarder dollar i desember.

Betydelig ubalanse i USAs handel med utlandet.

Trump opprørt USAs allierte i forrige uke ved å sette tollsatser på 25 prosent på importert stål og 10 prosent på aluminium. Europa har truet med å gjengjelde med sanksjoner mot amerikansk eksport av blå jeans, bourbon og Harley-Davidson motorsykler, og noe som øker risikoen for en potensielt destruktiv handelskrig.

«Han er ikke redd for å sende USA ut i en handelskrise, selv om det ikke er det vi ønsker,» sa finansminister Steven Mnuchin i et intervju onsdag på Fox Business Network. «Vi ser bare etter rettferdig og gjensidig handel.»

Trump krever også en omskrivning av Nord-Amerikas frihandelsavtale med Mexico og Canada fra 1994 i et forsøk på å redusere USAs handelsunderskudd med Mexico og å flytte mer bilproduksjon nord for grensen.

Presidenten ser handelsunderskudd som et tegn på økonomisk svakhet og som et resultat av urettferdig praksis fra amerikanske handelspartnere. De fleste økonomer sier at de er forårsaket av større økonomiske krefter, hovedsakelig det faktum at USA konsekvent forbruker og importerer mer enn det produserer og selger til utlandet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*