Handelsminister Wilbur Ross i USA straffer statlig kinesisk IT-industri(Foto: SNBC)

USA straffer en av verdens største leverandører til den globale telekommunikasjonssektoren. ZTE vil ikke få tilgang til amerikanske komponenter, teknologi eller patenter de neste syv årene. I fjor aksepterte ZTE en rekordstor bot på 1,1 milliarder dollar fra USA. Det kinesiske selskapet erklærte seg skyldig i å ha konspirert for å krenke den amerikanske International Emergency Economic Powers Act. Den kinesiske staten eier 51 prosent av ZTE, og private 49 prosent, skriver Nordens Nyheter.

Selskapet, som er et av Kinas største teknologiselskaper, hadde eksportert produkter til Iran og Nord-Korea – i strid med amerikanske lover og sanksjoner.

Belønnet fremfor straff
ZTE innrømmet feil, skulle ta ansvar og sørge for at tilsvarende ikke skulle skje igjen. Nå er selskapet tatt i løgn og for ikke å ha samarbeidet med amerikanske myndigheter, slik avtalen var, ifølge det amerikanske handelsdepartementet. Blant annet forpliktet ZTE seg til å sparke fire ansatte som var ansvarlig for den å ha tilrettelagt for eksport, og straffe 35 andre. Dette skjedde ikke.

– I stedet for å straffe ansatte og ledere som deltok i dette har ZTE svart med å belønne dem. Dette er ikke noe vi kan overse, sier USAs handelsminister Wilbur Ross i en kommentar ifølge Dagens Næringsliv.

USA har svart med å innføre et forbud mot at selskapet kan kjøpe amerikanske komponenter eller bruke amerikanske patenter frem til 2025. Handelen i aksjen er stanset ved børsene i Shanghai og Hong Kong.

Amerikanske myndigheter advarer nå mot kinesiske mobiltelefoner Dermed er det ikke bare ZTE som rammes av forbudet. Aksjekursen på Acacia Communications, som er en underleverandør, falt med 36 prosent ved Nasdaq-børsen i New York på mandag. ZTE kjøper også komponenter fra blant annet de amerikanske selskapene Qualcomm og Dolby.

Rammer Google

ZTE er blant de største produsentene av Android smarttelefoner i Kina. I USA solgte ZTE rundt 20 millioner smarttelefoner og fikk en markedsandel på 12 prosent i fjor – bak Samsung, Apple og LG, ifølge Counterpoint Technology. Også i Japan har selskapet en betydelig markedsandel. Den globale markedsandelen i smarttelefonmarkedet er kun 2,7 prosent. Selv om selskapet får tilgang til komponenter fra asiatiske underleverandører, kan selskapet sannsynligvis ikke installere operativsystemet Android, som eies av Google og morselskapet Alphabet. Britiske National Cyber Security Centre (NCSC) advarte på mandag britiske selskaper mot å bruke selskapets telekommunikasjonsprodukter, ifølge Daily Mail..

«Bruk av ZTEs utstyr eller tjenester i telekommunikasjonssektoren utgjør en risiko for den nasjonale sikkerheten som ikke lar seg redusere på en praktisk måte», skriver NCSC i en pressemelding som er gjengitt i britisk presse.
ZTE er verdens fjerde største leverandør av telekommunikasjonsutstyr, ifølge IHS Markit, med en markedsandel på 13 prosent i 2017, ifølge Dagens Næringsliv. ZTE er et joint venture der den kinesiske staten eier 51 %, og private 49 % ifølge 4-traders.com.

ZTE Shareholders in China
Name Equities %
Shenzhen Zhongxingxin Telecommunications Equipment Co. 1,269,830,333 37.5%
China Securities Finance Corp. Ltd. 105,947,520 3.13%
Hui Gang Sun 64,628,763 1.91%
China Investment Corp. (Investment Management) 52,519,600 1.55%
Hunan Nantian Group Co. 42,657,008 1.26%
Bosera Asset Management Co., Ltd. 29,960,214 0.88%
GF Fund Management Co., Ltd. 28,098,983 0.83%
Harvest Fund Management Co., Ltd. 27,052,871 0.80%
China Southern Asset Management Co., Ltd. 23,999,982 0.71%
China Merchants Fund Management Co., Ltd. 21,965,903 0.65%

Hovedkvartret til kinesiske ZTE(foto: ZTE)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*