USA vil tillate sine allierte å eksportere F-16-fly til Ukraina. Dette bekreftes av nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan under G7-toppmøtet i Hiroshima i Japan, skriver BBC lørdag.

Sullivan sier at president Joe Biden har informert de andre deltakerne på toppmøtet om avgjørelsen.

F16-flyene er produsert av Lockheed Martin i USA. USA må godkjenne det hvis andre land ønsker å eksportere flyene til et tredjeland.

Fredag ​​uttalte en amerikansk embetsmann at Joe Biden støtter ukrainske soldater som blir trent til å fly F-16-fly.

Det var imidlertid ingen indikasjoner på at USA har til hensikt å levere de ettertraktede jagerflyene til ukrainerne selv.

Fra dansk side uttrykte i ettertid fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) støtte til ideen om å trene ukrainske soldater i bruken av de amerikanske jagerflyene.( Foto: Regjeringen i Danmark/Les Kaner)

«Fra dansk side er vi klare til å støtte. Vi skal nå bli enige om detaljene sammen med nære allierte», skrev Troels Lund Poulsen på Twitter fredag.

Tidligere denne uken mottok Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyy, løfter fra Nederland og Storbritannia om å bidra til å bygge en «jagerkoalisjon».

Det kom imidlertid ingen løfter fra de to landene om å sende kampfly til Ukraina heller.

Ukraina har i lang tid vært etterspurt etter vestlig produserte kampfly.

Landets beholdning av kampfly består i dag av fly som ble produsert i Sovjetunionen, skriver danske Rizau.. Ukrainas president Zelenskij har landet i Hiroshima i Japan for å delta på det økonomiske toppmøtet i Japan denne helgen.

Bildet er tatt av Nordisk Råd da statsministrene møtte president Zelenskij i Helsingfors. Fotografiet av den danske forsvarsministeren Troels Lund Paulsen er tatt av den danske regjeringen.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*