Ursula von der Leyen i EU advarer mot utviklingen i energimarkedet( Foto: Bundeskanzleramt)

Siden de fleste EU-land fortsatt er avhengige av fossilt brensel for å dekke alle sine energibehov, bestemmes den endelige prisen på elektrisitet ofte av prisen på gass. Hvis gass blir dyrere, går strømregningene uunngåelig opp, selv om rene, billigere kilder også bidrar til den totale energiforsyningen, sa Urula von der Leyen på et EU-møte i Slovenis, som har formannskapet i EU..

Den forverrede energikrisen som beleirer Europa har avslørt «begrensningene» for elektrisitetsmarkedet og krever en «nødintervensjon» for å få ned skyhøye priser, sier Ursula von der Leyen ifølge Fincnial Times

«De skyhøye strømprisene avslører nå, av forskjellige grunner, begrensningene i vårt nåværende strømmarkedsdesign,» sa EU-kommisjonens president mandag, mens han talte til Bled Strategic Forum i Slovenia, skriver Die Welt Online.

Hun sier videre at markedet] ble utviklet under helt andre omstendigheter og for helt andre formål enn idag. Energitilbudet i Europa er ikke lenger egnet til formålet.

«Derfor jobber Kommisjonen nå med en nødintervensjon og en strukturell reform av strømmarkedet. Vi trenger en ny markedsmodell for strøm som virkelig fungerer og bringer markedet tilbake i balanse.

I dag fungerer EUs grossistmarked for elektrisitet på grunnlag av marginalprising, også kjent som «pay-as-clear market». Derfor ønsker EU at man skiller på gasspriser og energupriser basert på andre typer energi.

Under dette systemet byr alle elektrisitetsprodusenter – fra fossilt brensel til vind og sol – inn i markedet og tilbyr kraft i henhold til produksjonskostnadene deres. Budgivningen starter med de billigste ressursene – fornybar energi – og avsluttes med den dyreste – vanligvis gass.

Feil prissetting på energi

Siden de fleste EU-land som nevnt fortsatt er avhengige av fossilt brensel for å dekke alle sine energibehov, bestemmes den endelige prisen på elektrisitet ofte av prisen på gass. Hvis gass blir dyrere, går strømregningene uunngåelig opp, selv om rene, billigere kilder også bidrar til den totale energiforsyningen.

Systemet ble opprinnelig berømmet for å øke åpenheten og fremme overgangen til grønne kilder, men siden slutten av 2021 har det vært under intens kritikk.

Russlands invasjon av Ukraina har brakt markedsdesignen til sine mest ekstreme grenser, noe som gir næring til krav om statlig intervensjon og meningsfulle reformer.

Spania, Portugal, Hellas, Frankrike, Italia og Belgia er blant dem som ber om en «frakobling» av gass- og strømprisene for å få slutt på smitteeffekten. Det tsjekkiske formannskapet i EU-rådet har allerede innkalt til et ekstraordinært møte med energiministre 9. september i år

Ursula von der Leien (Foto: Bundesregierung)

(Oversettelsti norsk: Erik Heming)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*