Viseforsvarsminister Anatolij Anotonov mener at NATO prøver å flytte seg nærmere den russiske grensen.
Viseforsvarsminister Anatolij Anotonov mener at NATO prøver å flytte seg nærmere den russiske grensen.

 

 

Våpenhvilen er skjør. Ukraina er klar til å bruke opp til 250 000 tropper mot separatistene øst i landet. I mellomtiden har det russiske militæret lansert en storstilt øvelse.

Som svar på krisen i Ukraina, har både Russland og NATO lansert store militærøvelser i regionen. Ca 2000 russiske soldater skal frem til april delta i 10 luftvernøvelser, uttalte forsvarsdepartementet i Moskva torsdag. Berørt av dette blir også Krim, halvøya som er annektert av Russland.
NATO har startet egne kampøvelser i Svartehavet, hvor det øves på beskyttelse mot luft og ubåtangrep, ifølge en talsmann. Ukrainas parlament ga i mellomtiden grønt lys til president Petro Porosjenko for å heve øvre grense for utplassering av soldater som kjemper mot de pro-russiske separatister med en tredjedel, til 250.000 mann.
Ukrainske soldater klare for kamp i øst økes med en tredjedel, melder Porosjenko.
Ukrainske soldater klare for kamp i øst økes med en tredjedel, melder Porosjenko.
Den russiske øvelsen foregår hovedsakelig i den sørlige delen av Russland og Nord-Kaukasus, ifølge offentlige tall. Imidlertid vil Krim og militærbaser i Armenia og Georgia også inngå i øvelsen. NATO i sin tur sendte en flåte i Svartehavet, som skal øve sammen med skip fra den bulgarske, rumenske og tyrkiske marinen.
– Innsatsen vi gjør bør gi de allierte i regionen en oppmuntring, sa en talsmann for den vestlige militæralliansen. Russlands viseforsvarsministeren Anatoly Antonov anklaget NATO-landene for å benytte situasjonen i den sørøstre delen av Ukraina som en unnskyldning for å forflytte seg nærmere Russlands grenser.

Moskva bekymret for våpenleveransedebatt

Forholdet mellom Vesten og Russland er svært spent på grunn av Ukraina krise.  I februar kom det i stand en våpenhvile, men den er meget skjør. Igjen anklages begge sider torsdag for å ha brutt Minsk-avtalen. Innen 24 timer var det ifølge offisielle tall minst en ukrainsk soldat drept og en annen ble skadet. En rådgiver for det ukrainske innenriksdepartementet fortalte at opprørerne tok seg tid til å forsterke sine tropper nær den strategisk viktige havnebyen Mariupol.
Vesten anklager Russland for å støtte separatister med sine egne soldater og militært utstyr. Russland benekter dette. Regjeringen i Moskva slår tilbake mot Vesten ved å hevde at Vesten på sin side kun er ute etter å utvide sin innflytelsessfære i Ukraina.
Regjeringen i Moskva uttrykte bekymring over den pågående debatten i USA om våpenleveranser til Ukraina. «De russisk-amerikanske relasjonene vil lide kolossalt når folk blir drept i Donbass med amerikanske våpen,» advarte en talsmann for utenriksdepartementet. Donbass betyr regionen i det østlige Ukraina til byen Donetsk.

(Kilde: KyivPost/Die Welt/TASS)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*