HIROSHIMA, Japan (AP) – Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy klemte seg sammen med noen av sine største støttespillere da Group of Seven-toppmøtet ble avsluttet i Hiroshima søndag, og bygget momentum for landets krigsinnsats selv da Russland hevdet en seier på slagmarken som raskt ble omstridt av Ukraina .

Den ukrainske lederens personlig opptreden i hans varemerke olivenfargede, understreket sentraliteten i krigen for G7-blokken av rike demokratier. Det stjal også mye av rampelyset fra andre prioriteringer, inkludert sikkerhetsutfordringer i Asia og oppsøking til utviklingsland, som lederne fokuserte på på den tre dager lange samlingen.

Verten for Japans statsminister Fumio Kishida sa at gruppen var forpliktet til «sterk støtte for Ukraina fra alle mulige dimensjoner.»

Zelenskyy holdt to store møterunder søndag, en med G7-ledere og en andre med dem og en rekke inviterte gjester, inkludert India og Sør-Korea. Han snakket også en-til-en med flere ledere.

Hengende over søndagens samtaler var den russiske påstanden om at styrker fra Wagners private hær og russiske tropper hadde erobret den ukrainske byen Bakhmut. Den åtte måneder lange kampen om den østlige byen – sett av begge sider som en stor symbolsk pris – har vært den lengste og sannsynligvis blodigste av krigen.

Bakhmut ikke okkupert av russerne

Kommentarer fra Zelenskyy tidligere på dagen på engelsk antydet at russerne endelig hadde tatt byen. Men han og andre ukrainske tjenestemenn såret senere tvil om denne vurderingen, og Zelenskyy sa til journalister på ukrainsk at «Bakhmut er ikke okkupert av den russiske føderasjonen per i dag.»

USAs president Joe Biden annonserte ny militærhjelp verdt 375 millioner dollar til Ukraina, og sa at USA ville skaffe ammunisjon og pansrede kjøretøy. Dette løftet kom etter at USA gikk med på å tillate trening på amerikanskproduserte F-16 jagerfly, og la grunnlaget for deres eventuelle overføring til Ukraina.
«Vi har Ukrainas rygg og vi går ingen steder,» sa Biden.

Allerede før Zelenskyy landet lørdag, hadde G7-nasjonene avduket en rekke nye sanksjoner og andre tiltak ment for å straffe Moskva for invasjonen som begynte i februar i fjor.

Mens Ukraina dominerte toppmøtet, hadde lederne av Japan, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Canada og Italia, samt EU, også som mål å møte globale bekymringer over klimaendringer, fattigdom, økonomisk ustabilitet og atomspredning .

USA vil ikke misligholde

Og Biden forsøkte å forsikre verdensledere om at USA ikke ville misligholde på grunn av gjeldsgrensen som har kastet en stor skygge over reisen hans.

To amerikanske allierte – Sør-Korea og Japan – fremmet arbeidet med å forbedre båndene farget av vedvarende sinne over spørsmål knyttet til Japans brutale kolonisering av den koreanske halvøya i 1910-1945. Kishida og Sør-Koreas president Yoon Suk Yeol besøkte et minnesmerke over koreanske ofre, mange av dem slavearbeidere, av atombomben 6. august 1945.

Washington vil at de to naboene, som begge er liberale demokratier og bolverker for amerikansk makt i regionen, skal stå sammen om spørsmål som spenner fra Russland til Nord-Korea.

Biden, Yoon og Kishida møttes kort som en gruppe utenfor toppmøtestedet foran Hiroshima-bukten. Biden inviterte de to lederne til å besøke Washington for et trilateralt møte, og de takket ja, sa en amerikansk tjenestemann som orienterte journalister på betingelse av anonymitet.

I et møte med Zelenskyy lovet Yoon å gi sørkoreansk mineryddingsutstyr og ambulanser til Ukraina.

Zelenskyy møtte også på sidelinjen av toppmøtet med Indias statsminister Narendra Modi, deres første ansikt-til-ansikt samtaler siden krigen. Han orienterte ham om Ukrainas fredsplan, som krever tilbaketrekning av russiske tropper fra landet før eventuelle forhandlinger.

India, verdens største demokrati og en stor kjøper av russiske våpen og olje, har unngått direkte fordømmelse av Russlands invasjon.

«Zelenskyys tilstedeværelse legger litt press på G7-ledere til å levere mer – eller forklare ham direkte hvorfor de ikke kan,» sa Matthew Goodman, en økonomiekspert ved Senter for strategiske og internasjonale studiers tenketank i Washington, writs Associated Press from Japan.

President Vladimir Zilenski talks to president Joe Biden during G-7 in Japan(Foto: Associated Press).

Oversetter til norsk og redigering: Erik Heming,.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*