President Vladimur Putin undertegner dokumentet om anekteringen av Krim(Foto:DPA)
President Vladimur Putin undertegner dokumentet om anekteringen av Krim(Foto:DPA)

Regjeringen i Ukraina vil ikke slippe inn de 280 russiske lastebilene med hjelp til Øst-Ukraina.Konvoien startet tirsdag i nærheten av Moskva på vei mot Ukraina ifølge Die Welt.Konvoien har heller ikke støtte av Røde Kors`internasjonalekommitee, sier Andrei Lysenko, som er talsmann for det ukrainske Sikkerhetsrådet skriver Die Welt. Han bekrefter at konvoien ikke slipper inn på ukrainsk territorium. Die Welt skriver at den ukrainske regjeringen frykter at den russiske konvoien har med seg en «trojansk hest», dvs at de frakter inn militært utstyr eller soldater.

Igjen og igjen viser historien oss at verdenspolitikken er avhengig av enkeltpersoners psykologiske særegenheter og mektige menn betyr alt. Die Welt skriver at Gorbatsjov forandret verden til det bedre, mens Hitler gjorde det motsatte. Dette viser også den pågående konflikten i Ukraina,bør få en sjanse til å løsses med fredelige midler før situasjonen kommer ut av kontroll og ender med katastrofe. Die Welt skriver at den personlige faktor i den nåværende krisen bare har ett eneste navn: Vladimir Putin. Russlands president, en populær diktator som heller ikke er noen «feilfri demokrat». Die Welt skriver i en kommentar online tirsdag, at han er den eneste grunnen til en opptrapping av konflikten i Ukraina, og den økende spenningen mellom Russland på den ene siden og EU og NATO på den andre.

Drøm om Eurasia

Vesten uttrykte aldri under forhandlingene om Tysklands gjenforening i 1990, at NATO ville ekspandere videre østover – ikke en eneste regjeringssjef eller utenriksminister ga denne typen løfte i det hele tatt. Og menneskene i den vestlige Ukraina strever i det europeiske økonomiske fellesskapet med Vestens verdier. Situasjonen har tilspisset seg siden den korrupte presidenten Viktor Janukovitsj ble tvunget til å gå av. Russlands president Vladimir Putin viser muskler etter anekteringen av halvøya Krim ved Svaretehavet.

På randen av krig

Die Welt skriver at dette i hovedsak handler om Putins personlige maktprosjekt: «En Eurasiatisk Union». Bak dette klingende navnet skjuler det seg en gammel russisk imperialisme, fra tsartiden frem til idag, avbrutt av revolusjonen og Sovjetunionens sammenbrudd da den marxist-leninistiske ideologien og Sovjetunionen falt i 1990. Dermed står dette prosjektet sentralt for Russlands president, så sentralt at han ifølge Die Welt, at han befinner seg på randen av en verdenskrig for å nå sine mål.

Historisk parallell

På dette punktet tyr den tyske avisen Die elt til en historisk sammenligning. På grunn av den personlige faktor i den aggressive politikken til dagens Russland, mener man det foreligger en parallell til Nazi-Tyskland. Avisen skriver at en sammenligningen med Adolf Hitler må være tillatt og at det er viktig å gi Vladimir Putin har innsikt i akkurat dette. Die Welt skriver at det er visse likheter mellom Russlands visjon om en «Eurasiske Union», og Hitlers fantasier om «Lebensraum i øst».  Die Welt skriver at en slik union ikke er en økonomisk nødvendighet for Russland. Den virker helt tydelig mot sin hensikt. Selvfølgelig er det betydelige forskjeller mellom Putin og Hitler. Det viktigste er det morderiske hatet mot jødene som Adolf Hitlers vrangforestilling. Die Welt skriver at denne holdningen var helt forkastelig. Den personlige faktor i verdenspolitikken slår ikke alltid like dårlig ut som i tilfellet Hitler og Putin. Uten Mikhail Gorbatsjovs mot til å gi opp maktpolitikken ville vi neppe opplevd sovjetunionens fredelige sammenbrudd eller gjenforeningen av Tyskland. Die Welt skriver at en irrasjonelt konstituert maktpolitiker ikke lenger er påvirket av rasjonelle argumenter.Putin ser ikke sine egne svakheter svakheter i Ukraina-konflikten, akkurat som Adolf Hitler. For den eventyrlystne er dagens opptrapping ikke uunngåelig; den er først og fremst forankret i personligheten til den russiske presidenten. Hvordan manskal håndtere dette, kan du lære av historien, skriver Die Welt i en kommentar.

Presidetn Pjotr Petrochenko slipper ikke russiske lastebiler inn i Ukraina(Foto: Wikipedia)
Presidetn Pjotr Petrochenko slipper ikke russiske lastebiler inn i Ukraina(Foto: Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*