ARCHIV – 25.02.2022, Rheinland-Pfalz, Ludwigshafen: Martin Brudermüller, Vorstandsvorsitzender des Chemiekonzerns BASF, steht in der Konzernzentrale bei der Bilanzpressekonferenz des Chemiekonzerns BASF auf dem Podium. (zu dpa «BASF-Chef fürchtet schwerste Wirtschaftskrise seit Zweitem Weltkrieg») Foto: Uwe Anspach/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

BASF-sjef Martin Brudermüller har advart mot enestående økonomisk skade for Tyskland i tilfelle importstopp eller langvarig svikt i gass- og oljeforsyningen fra Russland. «Det kan bringe den tyske økonomien inn i den verste krisen siden slutten av andre verdenskrig,» sa Brudermüller, ifølge en foreløpig rapport i «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung». Fra hans ståsted vil dette true eksistensen til særlig mange små og mellomstore bedrifter.

BASF-sjefen avviste oppfordringer om en europeisk boikott av energiimport mot Russland:

«Vil vi ødelegge hele økonomien vår med åpne øyne? Hva har vi bygget opp gjennom flere tiår? Jeg tror et slikt eksperiment ville være uansvarlig, sa Brudermüller. Risikoen for en boikott ville blitt undervurdert av mange borgere i Tyskland.

Et fullstendig avkall på russisk naturgassimport i Tyskland er kun mulig på mellomlang sikt. «Hvis vi skynder oss, kan vi gjøre det om fire til fem år,» sa BASF-sjefen. Annen energiimport, som flytende gass fra USA, kunne ikke økes «ved å trykke på en knapp».

Brudermüller sa til nyhetsmagasinet «Focus» at konsekvensene av en gassmangel ikke kan dempes med subsidier eller økonomisk støtte – staten har ikke råd til så store summer: «Dimensjonene vi snakker om her er mye større enn da korona-pandemien brøt ut .«

BASF-sjefen frykter kutt i produksjonen – selv i det største anlegget ved hovedkvarteret: «Fra et visst tidspunkt kan du ikke lenger drive et nettsted som Ludwigshafen.» Det ville ikke bare påvirke 40 000 ansatte. «Vi produserer produkter som er i begynnelsen av verdikjeden,» sa Brudermüller. «På slutten av dagen avhenger tilgangen på dagligvarer fra dagligvarer til medisiner av det, skriver dab/dpa.

Wintershall Dea, som eies av BASF, er Europas ledende uavhengige gass- og oljeselskap. Med fokus på regionene Nord-Europa, Russland, Nord-Afrika, Midtøsten og Latin-Amerika og en stabil, kontantgenererende midstream- og transportvirksomhet i Europa, dekker aktivitetene våre hele livssyklusen for leting, utvikling og produksjon.

ShareholdersBASF SE (DE000BASF111)BASF SE (US)
NameEquities%
The Vanguard Group, Inc.25,548,484 2.78%
Norges Bank Investment Management15,141,428 1.65%
Flossbach von Storch AG11,949,950 1.30%
DWS Investment GmbH11,199,334 1.22%
DWS Investments (UK) Ltd.10,798,587 1.18%
Union Investment Privatfonds GmbH10,476,767 1.14%
BlackRock Asset Management Deutschland AG8,856,594 0.96%
Thornburg Investment Management, Inc.8,552,782 0.93%
BlackRock Advisors (UK) Ltd.7,915,863 0.86%
Deka Investment GmbH7,333,510 0.80%
Største enkeltstående aksjonærgruppe i tyske BASF er BlackRock og Norges Banks Investment Management., med 6,05 prosent.
Det tyske energikonsernet Wintershall Dea er aktive på norsk sokkel(Foto: Wintershall Dea)

(Oversettelse: Erik Heming).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*