Statsminister Erna Solberg ble godt motatt i USA(Foto: Regjeringen)

Selv om vi tror sannsynligheten er lav, og at Trump i hovedsak ønsker å ramme Kina, vil en eskalering legge grunnlag for en uheldig kombinasjon av høyere priser og lavere økonomisk vekst. Vi mener det fortsatt er grunnlag for positiv aksjeavkastning det neste året, men har nylig redusert overvekten i aksjer, blant annet fordi vi tror sentralbanken i USA vil heve renten mer enn tidligere antatt. En potensiell handelskrig er en trussel mot konjunkturoppgangen og for aksjemarkedet, og var derfor tema i fredagskommentaren til seniorstrateg Christian Lie, i Danske Bank Wealth Management

Trumps beste venn

Statsminister Erna Solberg har verdens beste argument for å be om fritak fra handelsrestriksjoner for Norge. Bare 0,2 prosent av samhandel med USA rammes eventuelt av restriksjonene. Presiddent Donald Trump gjorde stor stas på Erna Solberg under hennes besøk i USA nylig.

Trump tok imot Solberg med et varmt håndtrykk, og samtalen mellom de to løp lett og uanstrengt. Han sa at Norge akkurat har kjøpt mer militært utstyr i form av F-35 og annet utstyr. Trump gratulerte dere med å ha valgt verdens beste utstyr.Trump påpekte at Norge er en god kunde og en viktig alliert.

– Jeg vil gjerne poengtere at USA går med overskudd i handelen med Norge og det må bety at dere lager gode produkter.

Xi Jangping tar imot Kim-Junng Un i Beijing(Foto: Ju Peng i Associated Press)

Med et skuldertrekk

Danske Bank skriver at så langt har aksjemarkedene tatt hans proteksjonistiske agenda med et skuldertrekk. Årsaken er at tariffer på stål og aluminium alene har liten økonomisk betydning. Skulle dette derimot bli starten på en omfattende kampanje kan resultatet bli en global handelskrig, noe Trump for øvrig mener er bra og enkelt å vinne.

EU som selv har innført handelsrestriksjoner mot Russland, forutsetter at USAs nye restriksjoner ikke skal gi økonomisk tap for EU-bedrifter som i dag driver handel med russerne.
– Vi må forsvare våre økonomiske interesser vis-à-vis USA. Og vi kommer til å gjøre det.

Det sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i en pressemelding etter at USAs president Donald Trump onsdag morgen motvillig signerte ordren om enda flere handelsrestriksjoner mot Russland.

EU går fri

EU er blant annet storimportør av gass fra Russland, og Russland og Tyskland har avtalt å bygge en ny gassrørledning, Nord Stream 2 gjennom Østersjøen. Det siste er omstridt innad i EU, fordi Polen og andre ser at det kan minske Ukrainas kontroll med gasseksport fra Russland til EU. Dersom USAs handelsrestriksjoner rammer Nord Stream 2, hevder eksperter at det kan være et direkte handelsfortrinn for USAs gasseksport til EU, i form av flytende LNG-gass. Juncker uttrykte derimot tilfredshet med at USA etter hans uttalelser på et G7-møte i Taormina, har droppet noen av sine planlagte, nye tiltak mot Russland. Videre er han fornøyd med at Kongressen har forpliktet USA til å innføre sanksjoner først etter at landets allierte er konsultert. Dette gjelder fremfor alt Storbritannia, skriver Nordens Nyheter i en påskekommentar til de forestående tollforhandlingene mellom bl.a.Kina, Europa og USA

– Jeg regner med at vi fortsatt er alliert med USA, sa kommisjonspresident Jean Claude Junker før påske.

President Jean Claude Junker i EU får fritak for toll på stål fra USA(Foto: EU)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*