Joe Biden får alt fler stemmer foran valget(Foto: Gov. US.com)

Den første TV-sendte presidentdebatten mellom Joe Biden og Donald Trump endte med alt annet enn politisk fokus. I tillegg gjorde president Trumps innleggelse dager senere at de siste ukene frem mot valget blir mer kaotiske enn noen gang. Joe Biden har imidlertid økt forspranget i meningsmålingene.

Av Erik Heming

Det var de personlige angrepene som stjal fokus i den første TV-sendte debatten mellom demokratenes Joe Biden og president Donald Trump. Verken velgere eller politiske analytikere fikk særlig mange svar på de mange politiske utfordringene som et USA på kokepunktet står ovenfor nå og, ikke minst, i den nærmeste fremtiden. 

Selv under ordnede forhold fremstod ikke noen av de to kandidatene særlig siviliserte.

Nå skal det, i rettferdighetens navn, sies at ordstyrer Chris Wallace forsøkte å styre de to kamphanene, men uten å lykkes, noe FOX News-ankeret har fått sterk kritikk for. Han har også selv beklaget at debatten endte med å bli som den ble.

Om, og i så fall når, det blir flere debatter de to kandidatene i mellom er på nåværende tidspunkt usikkert. Neste TV-debatt er planlagt til 15. oktober i Florida, men med de seneste ukenes hendelser, kombinert med de to partenes kommentarer, er det ingen som med sikkerhet tør stille en garanti for hvordan årets amerikanske valgkamp kommer til å utspille seg.

Donald Trump har i alle fall avvist alle hentydninger om at debatten kan gjøres virtuelt. Han sier at han enten stiller opp fysisk, ellers blir det ingen debatt.

– En virtuell debatt er ikke noe jeg gidder å sløse bort tiden min på, har Trump uttalt.

Joe Biden er mer positivt innstilt til debattformatet, og kanskje henger det sammen med at han, i følge de seneste meningsmålingene, sitter med overhånden i valginnspurten.

Biden var gjennom sommeren forholdsvis stor favoritt til å vinne presidentvalget hos de fleste bookmakere, men i løpet av sensommeren spiste Trump stille og rolig opp forspranget. Umiddelbart etter TV-debatten sank oddsen på Joe Biden betraktelig, og hos bet365 og andre bookmakere har det i perioder ikke vært mulig å spille på hvem av de to kandidatene som vinner. I skrivende stund står imidlertid Joe Biden til 1,50 i odds mens du får 2,70 ganger pengene på Trump som vinner. 

Det er også mulig å spille på både Kamala Harris og Mike Pence. De to visepresidentkandidatene står til henholdsvis 81 og 67 i odds.

Kilde: Unsplash

Å tro at noe som helst er avgjort er det imidlertid ingen som gjør. Tilbake i 2016 var det i ukene opp til valget, og helt frem til valgdagen, nærmest ingen som trodde at Trump kunne slå Hillary Clinton. Oddsen på den omdiskuterte forretningsmannen var også mange ganger høyere enn hva som er tilfellet nå. Og med de seneste ukenes begivenheter, som alle kan ha en direkte innvirkning på valgresultatet, er det umulig å være sikker på noe som helst.

De amerikanske meningsmålene viser at Joe Biden fører med flere prosentpoeng, men om disse temperaturmålingene blant amerikanske velgere holder stikk helt frem til valgdagen gjenstår å se.

Svaret på hvem som skal lede USA frem til 2024 får vi først når vi våkner den 4. november. Hvis vi er heldige.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*