Grace Reksten har lenge sittet i styret i investor AB, som må beetale 240 millioner svenske kroner i etterskatt( Foto: Investorlab. com)
Grace Reksten har lenge sittet i styret i Investor AB, som må betale 240 millioner svenske kroner i etterskatt for skatteplanlegging i Mølnlycke Healthcare. (Foto:Investorlab. com)

Det svenske Skatteverket krever Wallenberg-selskapet Investor AB for 240 millioner etter mistanke om skatteplanlegging i Mølnlycke Healthcare i Gøteborg. Sveriges Television melder at Investor har fått en etterligningen på en milliard svenske kroner. Svensk industri styres i stor grad av Wallenberg-familien gjennom investeringsselskapet Investor og andre stiftelser. Investor har dominerende minoritetsinteresser i AB, Astra Zeneka, Electrolux, SKF, SEB og den nordiske børsen Nastaq OMX. Mölnlycke Health Care i Gøteborg har unngått å betale skatt på overskudd tjent inn av Mölnlycke Healthcare i 2013, melder Sveriges Television. Oljefondet satser fire milliarder kroner i Wallenbergs investeringsselskap og nærmere tretti milliarder i gruppens øvrige selskaper.

Store i kulissene

Mölnlycke Health Care, som leverer kirurgiske produkter og produkter til sårpleie, kan ha fjernet 920 millioner svenske kroner i fortjeneste i 203. Skatteverketi Gøteborg har nektet Investor skatteplanlegging og krever 240 millioner svenske kroner i ubetalt skatt. Investor og Wallenberg Foundations er de største aksjonærene. De tre største: Knut og Alice Wallenberg Foundation, stiftelsen Marianne og Marcus Wallenberg og Marcus og Amalia Wallenberg Memorial Fund, til sammen har 23,3 prosent av kapitalen og 50,1 prosent av stemmene i Investor. Knut og Alice Wallenberg-stiftelsen er den største enkeltaksjonær med 20,0 prosent av kapitalen og 43,0 prosent avstemmene. SCA( Svenska Cellulosa AB) der oljefondet er storaksjonær, er leverandør av produkter til nettopp Mølnlycke.

Satser tjue milliarder

– Det er på grunn av at Wallenberg-gruppen ikke har fulgt fradragsreglene for 2013, sier Tomas Algotsson, leder for Skatteverket for bedrifter i Gøteborg til Sveriges Televison. Alecta og AMF to største aksjonærer, Investor . Det norske oljefondet har investert 23 milliarder norske kroner i de største Wallenberg-selskapene (Atlas Copco, Husquarna, Investor, Saab(jagerfly), SEB, SKF, M Ericsson og ABB. Oljefondet er fjerde største eier i Investor AB med en eierandel på 2,66 prosent. Vangurad og BlackRock har tilsammen 10,18 prosent gjennom Northern Cross, som er nest største eier etter Alecta med 7,30 prosent.

– For å være en god borger, må du betale skatt og rette seg etter de regler som gjelder. Det er et ansvar for begge selskaper som opererer i Sverige og i andre land til å delta og bidra til samfunnet, og du betaler skatt, sier Ramsay Brufer aksjonærrepresentant i Alecta til Sveriges Television. Investor har anket Skatteverket beslutning til den administrative domstolen i Gøteborg. Grunnen er at Mölnlycke har lånt mye penger, og derfor har ikke selskapet betalt skatt. Informasjonssjef Stefan Stern i Investor AB sier at det er aksjonærene som ikke har betalt skatt i Mölnlycke som følge av store lån og store utgifter til fradrag.

– Vi synes det er viktig og bra at vi har en dialog med institusjonelle aksjonærer. Og vi har det også i denne saken, sier Stefan Stern, kommunikasjonssjef i Investor til TV-nyhetene . I løpet av 100 år, Wallenberg familien navigert sitt holdingselskap Investor mellom de tidvis farlige skjær og skarp skjæring. Den stadig raskere teknologiskifter er blant utfordringene.

Større norsk innflytelse

Jacob Wallenberg jr. styreformann og konsernsjef i Investor, står ved kaffemaskinen ved selskapets hovedkontor på Blasieholmen i Stockholm, før et intervju med den svenske avisen Dagens Industri. Han forteller at selskapet investerer i børsnoterte selskaper, og er co- grunnlegger av det private equity-selskapet EQT. De tre største Wallenbergstiftelsen eier til sammen 23,3 prosent av kapitalen og 50,1 prosent av stemmene, og konrollerer dermed selskapet. Men oljefondet er altså på papiret tredje største eier, og største enkeltstående aksjonær etter » The Wallenberg Web», sammen med sine amerikanske partner , investeringsselskapet BlackRock. Andre store eiereAlecta, AMF og Invest Northern Cross. Selskapet investerer i en rekke globale børsnoterte selskaper som Atlas Copco, ABB, SEB, AstraZeneca, Ericsson, Wärtsilä, Sobi, Nasdaq, Electrolux, Saab og Husqvarna. og Mölnlycke. Investor AB har i flere år hatt glede av å ha Grace Skaugen Reksten som styremedlem i selskapet, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Jacob Wallenber blir etterliknet for en milliard svenske kroner i Mølnlycke Healthcare, og må betale en kvart milliard i skatt( Foto: Investorlab.com)
Jacob Wallenber er styreleder i Investor AB, som blir etterliknet for en milliard svenske kroner i Mølnlycke Healthcare. Dermed må Mølnlycke betale en kvart milliard i skatt. (Foto: Investorlab.com)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*