Ursula von der Leyen vil vil ha Norge i EU (Foto: Bundeskanzleramt)

– Kanskje når Sverige blir medlem av Nato. Jeg visste at det ikke var aktuelt. Men nå ser det altså ut til at Sverige og Finland blir medlemmer i Nato. Dette endrer situasjonen i Norden og Europa og skaper en ny dynamikk. De nordiske land vil nå på en sterkere måte kunne koordinere sin forsvars- og sikkerhetspolitikk og utgjøre et «tyngdepunkt» innenfor Nato-alliansen. For oss som er tilhengere av et sterkt nordisk samarbeid er dette løfterikt. Kan og bør dette også skje innenfor EU?

Det er verdt å kjempe for den nordiske velferdsmodellen. Kan dette få økt tyngde om vi står sammen innenfor EU? Det sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i et intervju med nettavisen Alltinget Nylig. Norge betaler store summer i medlemsavgift i EU, men sitter på gangen når politiske beslutninger tas i unionen.

Men nå ser det altså ut til at Sverige (og Finland) blir medlemmer i Nato. Dette endrer situasjonen i Norden og Europa og skaper en ny dynamikk, sier Kjell Magne Bondevik, tidligere statsminister

-Jeg stemte nei til EU-medlemskap både i 1972 og i 1994. For meg har saken aldri vært noe svart-hvitt, men et spørsmål om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Slik tror jeg at mange tenker. Spørsmålet er om denne avveiningen nå endrer seg.

Min statsministerkollega Gøran Person spurte meg flere ganger: – Når blir Norge medlem av EU? Jeg svarte, halvt i spøk, halvt i alvor:              

Norsk økonomi er godt ivaretatt med EØS-avtalen som gir norske bedrifter like vilkår som konkurrentene innenfor EU. Derfor var jeg overrasket over at mange EU-tilhengere brukte økonomi som argument for medlemskap i 1994. Det var et blindspor. En slik argumentasjon hører ikke hjemme i en eventuell ny EU-debatt.

Men vi ser at EU-landene samordner og forsterker tiltak på stadig flere områder. Vi har nylig erfart dette når det gjelder sanksjoner mot Russland på grunn av landets krig mot Ukraina. Norge har kunnet tilpasse seg tiltakene. Men kanskje hadde det vært gunstigere å være med i utformingen av dem? Dette har også en sikkerhetspolitisk dimensjon. Dette kan tale for en ny EU-debatt, skriver Alltinget.

Russland og Putin har åpenbare imperie-ambisjoner som kan gå utover flere naboland enn Ukraina. Norge trenger dermed en sterkere forankring i Europa som et nytt medlem av EU. Nå er det slutt på perioden med norsk utenforskap. Nordens Nyheter har skrevet en rekke artikler om dette under Sverige og Finlands søknadsprosess i NATO

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*