Investor Christen Sveaas med kulturminister Trine Skei Grande(Foto: Twitter.com)

(Jevnaker)Kistefos kunstpark er en perle med de flotteste kunstskatter man kan tenke seg. Det nye spektakulære museumsbygget på Kistefos, som åpner 18. september, er designet av de verdenskjente arkitektene i Bjarke Ingels Group, BIG, og skal huse skiftende utstillinger av internasjonalt kaliber. «The Twist» har blitt kåret av både the Daily Telegraph og Bloomberg til et av de flotteste byggene som åpnes i 2019. Finansmannen Christen Sveaas inviterte pressen til åpning 18. september i år

Kistefos kunstpark har et førtitall internasjonale kunstverk og er en bortgjemt kunstperle på grensen mellom Buskerud og Oppland(ligger i Buskerud Fylke) seks mil fra Oslo.

«The Twist» illustrert av arkitektene BIG

Birgitte Espeland er ny direktør på Kistefos fra og med i høst. Hun skriver å Kistefos nettsider at hun er kjempeglad, stolt og ydmyk over å ha fått denne jobben. Hun sier at Kistefos er et flott sted med både kultur og industrihistorie, moderne kunst og kultur. Espeland skriver at med åpningen av «The Twist» blir fremtiden enda mer spennende og full av muligheter. Espeland kommer fra jobben som leder for Holmenkollen SKimuseum, skriver Nordens Nyheter.

Nordens største kunstverk på Kistefos(Foto: Nptander)

Grunnleggeren av Kistefos Træsliberi, konsul Anders Sveaas (1840-1917), var gründer med utpreget forretningssans. Han skaffet seg fallrettighete ved Kistefossen og kjøpte en stor eiendom for å anlegge fabrikkbygninger. Han stiftet A/S Kistefos Træsliberi i 1899, med seg selv som hovedaksjonær, skriver Kistefoss eget nettsted. Tremassen var dengang et viktig grunnprodukt i fremstillingen av billige papirprodukter. Det flotte anlegget vel seks mil fra Oslo, åpenbarer seg inne i skogen et stykke fra hovedveien langs elven, i et område med storgårder på alle kanter. Den store utstillingen med Vincent van Gogh på Christiania Glasverk trakk nylig fulle hus den nest siste søndagen i august. Kistefos ligger i Buskerud Fylke, mens Glassverket på Jevnaker, like ved, ligger i Oppland. Lenger oppe i åsen ligger Øvre Vang gård, tidligere eid ac Conrad Langaard,og industrigünder Otto Fodstad, som bygget opp Norema med flere hundre arbeidsplasser på Jevnaker. Norema har idag svenske eiere.

Konsul Anders Sveaas som startet Kisstefos(Foto: Nptander)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*