CEO Laurence D. Fink Black Rock( Foto: LinkedIn)

Her er noen av AKO Capitals investeringer oversendt Norges Bank sammen med oljefondets investeringer i de samme selskapene. Nordens Nyheter står for innhenting av oljefondets investeringer med kilde i beholdningstall fra fondet fra 2019. Nordens Nyheters analyse antyder at oljefondets sjef Nicolai Tangen har hatt en god dialog med den gamle administrasjonen i den norske statens oljefond før ansettelsen av den nye sjefen i oljefondet.

Spørsmål i saken

Nylig har representantskapet i Norges Bank, som fører tilsyn med sentralbanken og Oljefondet, stilt en rekke spørsmål knyttet til ansettelsen av Nicolai Tangen.

Norges Bank fikk en liste med 26 punkter før representantskapet i Norges Bank drar noen konklusjon om ansettelsesprosessen av Tangen. Representantskapet om at det utarbeides en oversikt over «dagens eierstruktur for Nicolai Tangens personlige interesser gjennom fond, forvaltningsselskaper». Det bes også om at denne inkluderer Tangens direkte og indirekte eierandeler i prosent, og hvor selskapene er registrert.

Oljefondet og BlackRock

L’Oréal, Sveits. Verdens største produsent av kosmetikk. Storaksjonær i matvaregiganten Nestle. NBIM er tredje største aksjonær i konsernet med 2,53 prosent. Oljefondet har investert totalt 72 milliarder kroner i Nestle S.A. Ifølge beholdningstall fra Norges Bank for 2019. Linde AG, Tyskland/USA. En av verdens største leverandører av industriell gass. Oljefondet har aksjer for 25,3 milliarder kroner med en eierandel på 2,53 prosent. Lindes hovedkontor etter fusjonen med Praxaor Inc. Ligger er registert på Irland. Oljefondet og det amerikanske investeringsfondet BlackRock er storaksjonærer i flere av de selskapene vi har analysert i denne artikkelen.

Kanskje Tankgen tenker som BlackRock? Vi ser Black Rocks Hovedkontor i News York.

Bayer AG, Tyskland. Et av verdens største legemiddelselskap. Produserer medisinsk utstyr knyttet til problemer med blære og tarm. Oljefondet har investert 20 milliarder kroner med en eierandel på 2,87 prosent.

Assa Abloy, Stockholm. Selskapet tilbyrå lås-, og sikkerhetsløsninger. Det statlige norske oljefondet har investert 6,6 milliarder NOK med en eierandel på 2,9 prosent.

Atlas Copco, Stockholm i Wallenberg-sfæren. Tilbyr bergboreutstyr Leverandør av blant annet kompressorer, vakuumløsninger og luftbehandlingssystemer. NBIM har investert 6,3 milliarder NOK med en eierandel på 1,57 prosent.

Novozymes og Novo Nordisk. Danske biotekselskaper. NBIM satsedr 6 milliarder NOK i det danske selskapet med en eierandel på 4,86 prosent.

SAP AG. Tysk leverandør av IT-forretningssystemer. NBIM har investert 25 milliarder kroner, med en eierandel på 1,92 prosent.

Adobe System Inc. USA. Programvareselskap.

Alphabet. Amerikansk teknologigigant. Eieren av blant annet Google. NBIM har investert 78 milliarder NOK i selskapet med en eierandel på 0,96 %)

American Express Inc. Amerikansk betalingsformidler. Kredittkort

eBay, Inc. Amerikansk IT-selskap

United Technologies. Amerikansk konglomerat. Nylig slått sammen med forsvarsgiganten Raytheon.

VISA Inc. Amerikansk betalingsformidler. Kredittkort.

Akos største investeringer

Ako Capital Llp’s største aksjeposter er LINDE PLC (LIN) , Ferrari N.V. (RACE) , Visa, Inc. (NYSE:V) , og United Technologies Corp. (NYSE:UTX). Norges Bank støttet den strategiske begrunnelsen for fusjonen mellom Linde AG og Praxair Inc. og skrev i 2017 at selskapssammenslåingen er til fordel for de langsiktige interessene til aksjonærene i Linde AG, datert 19. september 2017.Statens pensjonsfond utland fikk i tredje kvartal 2018 en avkastning på 2,1 prosent, tilsvarende 174 milliarder kroner.

Linde plc er et irsk-hjemmehørende multinasjonalt kjemisk selskap dannet ved sammenslåing av Linde AG i Tyskland og Praxair i USA. Det er verdens største industrigasselskap etter markedsandel og inntekter. Linde-aksjer omsettes i Tyskland og USA, og inkluderes i de lands DAX 30- og S&P 500-hovedindeksene. KION Group ble dannet og Linde/Praxair ble et av verdens største selskaper innen gass og kjemikalier med globalt 79 886 ansatte.

AKO grunnlagt i 2005

Tangen startet opp AKO Capital i 2005. Investeringsfondet har 17 milliarder dollar under forvaltning og rundt 70 ansatte. AKO Capital er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene. I 2013 etablerte han AKO Foundation som støtter initiativer innen utdannelse, kunst og klima. Tangen var tidligere partner og senioranalytiker for Egerton Capital og aksjeanalytiker for Cazenove & Co. Tangen har gått Forsvarets russiskkurs (1989) og har økonomiutdannelse fra Wharton School of Finance ved University of Pennsylvania (1991), en mastergrad i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art (2005) og en mastergrad i organisasjonspsykologi fra London School of Economics (2017). Tangen opprettet i 2002 AKO Trust. Denne trusten vil nå bli oppløst, og midlene vil bli tilført den veldedige stiftelsen AKO Foundation. I tillegg vil inntjeningen fra Tangens andel i AKO Capital i ansettelsesperioden tilføres AKO Foundation. Tangen vil tre ut av alle verv han har knyttet til AKO Capital og AKO Foundation, slik at selskapet og stiftelsens investeringer gjøres helt uavhengig av Tangen. Oljefondets nye sjef Nikolai Tangen går trolig fri for anklager, mens sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank må står tilrette for saksbehandlingen under tilsettingen av den nye sentralbanksjefen, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Nicolai Tangen, Sjef i NBIM(Foto: NBIM)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*