Partileder Jimmy Åkesson fotografert i Almedalen( Foto: Wikipedia)

En meningsmåling fra det svenske analysebyrået Novus offentliggjort av Sveriges Televison(SVT), viser at Jimmy Åkesson, leder i Sverigedemokratene(SD) idag har støtte fra tretti prosent av de svenske velgerne. Sossarna i Sverige har 23 prosent og Moderata Samlingspartiet(Høyre) har 25 prosent av stemmene, skriver Nordens Nyheter. En ny fersk meningsmåling denne uken viser at SD for første gang er Sveriges største parti med Sosialdemokratene på andre plass med 23,7 prosent melder SVT`S Rapport.

Har stor tiltro

Vel tretti prosent prosent av de spurte i målingen sier at de har ganske stor eller svært stor tillit til Åkesson, som deler førsteplassen med Kristdemokraternas (KD) leder Ebba Busch Thor. Moderaternas leder Ulf Kristersson og statsminister Stefan Løfven fra Sosialdemokratene går kraftig tilbake på den ferkse meningsmålingen i Sverige.

For SD-lederen er det en økning på to prosentpoeng, mens KD-lederen har tapt fire prosentpoeng sammenlignet med en tilsvarende måling i september. Til sammenligning er det bare 23 prosent av de spurte som sier de har tillit til Socialdemokraternas (S) leder Stefan Löfven, også Sveriges statsminister, som opplever en nedgang i tilliten på hele seks prosentpoeng. Moderaternas (M) leder Ulf Kristersson har tillit fra 25 prosent av de spurte, en nedgang på fire prosentpoeng.Regeringen och samarbetspartiernas partiledare är de som står lägst i kurs just nu. I botten finns MP-språkröret Isabella Lövin (12 procent), Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (10 procent) och Miljöpartiets andra språkrör Per Bolund parkerar på bottenplatsen (9 procent).

Rask vekst for Åkesson

Ellers viser en politisk meningsmåling fra Sifo som fredag ble offentliggjort av Göteborgs-Posten, at oppslutningen om Sverigedemokraterna nå er på 24,4 prosent. Med det er SD større enn M og KD til sammen, som får henholdsvis 17,2 og 6,0 prosent i den samme målingFremskrittspartiet har lite til felles med Sverigedemokraterna, sa Frp-leder Siv Jensen etter riksdagsvalget i Sverige i september 2014, da SD gjorde sitt til da beste valg i Sverige med 12,9 prosent av stemmene. Ved valget i 2018 økte SD oppslutningen til 17,5 prosent. På Opinions norske partibarometer i desember fikk Fremskrittspartiet en oppslutning på 10, 7 prosent.

Statsminister Stefan Løfven( Foto: Kristian Pohl, regeringen.se)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*