Sveriges statsminister Stefan Løfven er urolig over russisk aggresjon omkring Østersjøen( Foto:Regeringen.se)
Sveriges statsminister Stefan Løfven er urolig over russisk aggresjon omkring Østersjøen( Foto:Regeringen.se)

WASHINGTON D.C. Sveriges statsminister Stefan Løfven sier til Sveriges Radio Ekot at han er bekymret over en aggresiv russisk utenrikspolitikk omkring Østersjøen under samtalene med president Barrack Obama i Washington. Norges statsminister Erna Solberg og andre nordiske statsministerne ble i dag tatt imot i Det hvite hus av USAs president Barack Obama med pomp og prakt til toppmøte. Løfven la vekt på at det er viktig med ene god relasjon mellom Norge og USA under slike utenrikspolitiske forhold,

I innlegget la den norske statsministeren også spesielt vekt på det militære samarbeidet mellom USA og Norge i form av Nato, og at de to landene sto sammen under terrorangrepene i USA 11. september 2001, og at de nå står sammen i kampen mot Den islamske stat (IS),  skriver NTB.

– Dette er en del av vår allianse og vårt samarbeid. Vi er bundet av opplevelsene og historien vi deler, sa Solberg i innlegget, som ble rettet mot presidenten, førstedame Michelle Obama, de nordiske statslederne og et nordisk pressekorps. I løpet av fredagen hadde de nordiske statslederne møter med Obama og utenriksminister John Kerry. Noen av hovedtemaene for møtene er sikkerhetspolitikk, handelspolitikk, klima og migrasjon. Foruten Erna Solberg er æresgjestene Finlands president Sauli Niinistø, Sveriges statsminister Stefan Løfven, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og Islands statsminister Sigurdur Ingi Jóhannsson.

– Som nære allierte, deler vi felles verdier, noe som ikke er tilfeldig. I 1814 så våre grunnleggere til USA for å få inspirasjon til å utarbeide den norske grunnloven. Våre felles verdier vedvarer – frihet, demokrati, likhet og menneskerettigheter. Våre verdier gjenspeiler vårt forhold og partnerskapet vi holder så kjært, sa Solberg. Hun mener USA og de nordiske landene kan utgjøre store ting sammen, og brukte anledning til å hylle president Obama for hans globale lederskap.

– Vi har mye å takke Norden for, sa president Barrack Obama og ramset opp blant annet HC Andersen, Pippi Langstrømpe, Henrik Ibsen og nordisk design, sier presidenten.

– Noen av oss liker også danse til Abba. Og jeg forstår at Finland har den største tettheten av heavy metal-band i verden. Noen ganger kan de nordiske språkene høres ut som «Game of Thrones», sier presidenten. Deretter fikk Finlands president Sauli Niinistø ordet, før det var Solbergs tur. Statsministeren startet sitt innlegg med en vennligsinnet spøk i retning sa Obama ifølge NTB.

Forsvarsanalytiker John Berg har i flere artikler i Nordens Nyheter pekt  på viktigheten av tettere nordisk forsvarspolitisk samarbeid til tross for ulik sikkerhetspolitikk  i Norden. Russlands utenriksminister Sergey Lavrov, advarte nylig Sverige og Finland mot å bli medlemmer i NATO. Et godt alternativ er tettere bilatert militært samarbeide i Norden,  skriver Nordens Nyheter.

Statsminister Erna Solberg i samtale med president Barrack Obama i Washington( Foto: Regjeringen)
Statsminister Erna Solberg i samtale med president Barrack Obama i Washington( Foto:Regjeringen)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*