NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with the Prime Minister of Sweden, Magdalena Andersson

Statsminister Magdalena Andersson (S) og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holdt mandag en felles pressekonferanse på Harpsund. De har diskutert Tyrkias blokkering av Sveriges søknad til NATO, men kunne ikke gi noen tidsplan for Sveriges og Finlands søknader.

– Det er umulig å si nøyaktig, sa Stoltenberg.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ankom Harpsund i Sörmland like før klokken 13 mandag. I rundt to timer hadde han samtaler med den svenske statsministeren.

– Vi tar Tyrkias bekymringer på alvor, sa statsminister Magdalena Andersson (S).

Men verken hun eller NATOs generalsekretær kunne gi en tidsplan for hvordan arbeidet med Sveriges og Finlands søknader vil gå videre.

– Jeg tror ikke de hjelper hvis jeg går inn på detaljer i de samtalene, sa Stoltenberg.

«Legitim oro»
Søndag sa Stoltenberg at Tyrkia har «legitime bekymringer» rundt terrorisme og andre spørsmål som må tas på alvor.

På en felles pressekonferanse med Finlands president Sauli Niinistö understreket Stoltenberg at «ingen andre NATO-allierte har blitt rammet av flere terrorangrep enn Tyrkia» og pekte på dens strategiske geografiske plassering med naboer som Irak og Syria, meldte AP.

Tyrkia har anklaget Finland og Sverige for å støtte kurdiske militante og PKK, og sier de ikke vil støtte de to nordiske nasjonene før de endrer politikken – hvis de skal bli med i NATO.

– Målet er å løse det så fort som mulig, sa Stoltenberg mandag.

Han tok også opp sikkerheten til Sverige og Finland under søknadsprosessen.

Robotforsvar i Baltikum
Stoltenberg sa at Sverige nå er involvert i robotforsvaret i Baltikum og Polen. Han la til at Sverige er tryggere etter å ha søkt om medlemskap i NATO fordi land som Storbritannia og USA har uttrykt støtte under søknadsprosessen.

-Hvis Sverige skulle bli angrepet, ser jeg det som utenkelig at NATO-allierte ikke ville handle. Det er budskapet vi har formidlet på en veldig tydelig måte til mulige motstandere, sa NATO`s generalsekretær Jens Stoltenberg.

Statsminister Magdalena Anderson følger generalsekretær Jens Stoltenberg opp trappen fra hagen
på Harpsund, etter å ha
rodd med statsministeren i den nyrennoverte prammen(«ekan» i sundet(Foto: NptNader/Rapport)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*