Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO/OTAN gir Sverige garantier( Foto: NATO/TV 4)

NATO-sjef Jens Stoltenber ble intervjuet av svensk TV 4 i Bryssel, og forteller hvordan Sverige i en søknadsperiode kan være beskyttet mot et russisk angrep. Onsdag kunngjorde statsminister Magdalena Andersson at det kan komme et svensk vedtak om NATO 15. mai når Socialdemokraternas partistyre møtes. Dermed kan en finsk-svensk flles NATO-søknad legges frem på et svensk-finsk statsministermøte i Stockholm 17. og 18. mai, skriver Nordens Nyheter

I et intervju med TV4 Nyheterna opplyser nå NATO-sjef Jens Stoltenberg at NATO har en plan for hvordan svensk sikkerhet kan garanteres i en eventuell søknadsperiode til Forsvarsalliansen, en plan som har vært diskutert med den svenske regjeringen.

– Jeg er trygg på at vi får tiltak som utnytter sikkerhetsbehovet som Sverige har i overgangsperioden, sier Jens Stoltenberg.

Hvordan kan det se ut?

– Det kan være en tydelig politisk uttalelse fra NATO, det kan også være økt militær tilstedeværelse i områdene rundt Sverige, for eksempel militærøvelser, men jeg vil ikke være for konkret og konkret på det.

NATO-sjefen opplyser også at Sverige i praksis kan få NATO-status kun få uker etter at en søknad er sendt inn.

– Russland har vært imot hvert eneste NATO-medlemskap hele tiden og har vært truende og aggressive mot NATO siden det ble grunnlagt, sier Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, i et lengre intervju med TV4 Nyheters Magnus Wennerberg.
Les TV 4`s intervju med Jens Stoltenberg eller hør intervjuet på TV 4.

Blinken møtte Linde

Sveriges utenriksminister Ann Linde (S) møtte nylig sin amerikanske kollega Antony Blinken under et besøk i Washington. Det er den forverrede sikkerhetssituasjonen i Europa på grunn av krigen i Ukraina som ligger bak USA-besøket, samtidig som nyheten om en eventuell svensk NATO-søknad ruver rundt hjørnet. Men om det ble gitt løfter under møtet, ønsker ikke Linde å røpe.

– Jeg går selvfølgelig ikke inn på noen detaljer men føler en ekstremt sterk støtte, sier Linde. Det er knyttet spenning til hva president Vladimir Putin sier i sin tale 9. mai der feiringen av seiren over Hitler skal markederes på Den Røde Plass i Moskva. Statsminister Jonas Gahr Støre sa 3. mai at Finland har Norges fulle støtte om de søker medlemsskap i NATO. Dette skjedde under et indisk-nordisk statsministermøte i København.

Intervjuer Magnus Wennerberg i svensk TV 4. Oversetter Nils Petter Tanderø.

Magnus Wennerberg svensk TV 4 intervjuer generalsekretær Jens Stoltenberg i Bryssel.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*