Sverige vil kjøpe amerikanske Patriot-raketter(Foto: Regeringen.se)

Den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist tilbakeviser lørdag påstander om at NATO har fri tilgang til Sveriges sog Finlands luftrom. Forsvarsminister og general Sergej Sjojgu hevder lørdag at NATO har fri tilgang til luftrommet over Sveriges og Finland. Han var fra 1994 til 2012 Russlands minister for sivilforsvaret og fra 11. mai til 6. november 2012 guvernør i Moskva. Sjojgu ble 6. november 2012 utnevnt til Russlands forsvarsminister, melder Sveriges Radio med henvisning til finske aviser.

Kjøper våpensystem

Sveriges Radio meldte fredagkjøpe US Air Defense System Patriot fra USA. Den svenske regjeringen tar avgjørelser torsdag denne uken, og det er en avtale på minst 10 milliarder kroner. Forsvaret Materielverk, FMV, er nå bestilt for å fullføre kjøpet. Antallet rakettenheter er hemmelig og systemet kan stå imot angrep fra ballistiske atomraketter, melder Sveriges Radio.

Forsvarsminister Peter Hultqvist (S) vil ikke si noe om hvor mye penger det handler om, men sier det er en omfattende avtale, som er strategisk viktig,og stor. Sverige bestiller et hemmelig antall roboter, hver robot koster 40 millioner. Det totale beløpet for hele avtalen, som nevnt av FMV, er litt over 10 milliarder kroner iht en pressemelding fra Materialverket, men ordren er er sannsynligvis på mer.Behovet for et forsterket luftforsvar, med den gjennomsnittlige omfanget som Patriot har, er understreket av Peter Hultqvist.

Møter atomraketter

-Vi har i dag et gammelt system som ikke er relevant for tiden vi lever i. Dette er et system som også kan møte ballistiske missiler. Det er en tilførsel sikkert system, det er testet i praksis, er det helt i tråd med hva Forsvarskomiteen har fremmet, er det orde i den strategiske beslutningen, er det flere land som allerede har det, og vi forventer at første leveranse i 2021, sier den svenske forsvarsministeren til Sveriges Radio. Ministeren sier at dette først og fremst er designet for å håndtere ballistiske missiler. Nordens Nyheter har tidligere skrevet om at det fins slike missiler i den russiske enklaven Kaliningrad ved Østersjøen.

Oppfyller svenske krav

Hvis det er tilstrekkelig for forsvaret av den avtale som nå er framtiden vil fortelle, sier Peter Hultqvist og besvare spørsmålet om Patriot-systemet oppfyller behovene til Forsvaret har:

-Jeg kan bare si det på grunnlag av alle faglige vurderinger, er du på trygg og grunn, sier Peter Hultqvist. En undersøkelse som regjeringen har gjort om forsvarets materielle behov, er kommet til den konklusjon at uten  kjøp av Patriot, kan dette kompromittere andre viktige forsvarspolitiske tiltak. Peter Hultqvist sier at han og regjeringen ikke vil ha noen forsinkelse av denne saken i det svenske Forsvarsutvalget.

Partnerskap med NATO

-Forsvaret har prioritert at dette er en så viktig del av den militære kapasitetsbyggingen som går foran de mulige konsekvensene. Vi vil selvfølgelig fortsette diskusjonene med de andre partene om finansieringen av det militære kapasitetsforhøyelsen i fremtiden, men dette er en sterk prioritet gitt av Forsvaret om at dette er det første, sier ministeren ifølge Sr.se. Regjeringen har støtte fra alliansen i valget av luftvernsystemer, mens Sverigedemokratenetar til orde for alternativer som de anser bedre og rimeligere og mer vil dra svenske forsvaret. Venstrepartiets Lotta Johnson i Forsvarskomiteen mener at valg av Patriot-systemet gir «klare indikasjoner på at regjeringens beslutning er mer en politisk vilje for å behage USA, enn til det svenske svenske forsvarets fordel .

Produsert i USA

MIM-104 Patriot er et luftvernmissilsystem som er hovedsystemet for luftvern i U.S. Army og flere andre allierte nasjoner. Det er produsert av det amerikanske forsvarsselskapet Raytheon og navnet kommer fra radar- komponenten på våpensystemet. AN/MPQ-53-radaren er kjernen av systemet og kjent som en «Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target», som blir forkortet til PATRIOT. I tillegg er dette et anti-ballistisk missil (ABM) system, og dette har nå blitt hovedoppgaven. Systemet er forventet å forbli i bruk inntil minst 2040.[1] Patriot-systemet har blitt solgt til Taiwan, Tyskland (Luftwaffe), Hellas, Israel (Israels luftforsvar), Japan, Kuwait,Nederland, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Spania. Nordens Nyheter skriver i en kommentar at kjøpet bringer Sverige ett skritt nærmere NATO, men at NATO  ikke har tilgang til luftrommet over Sverige og Finland, slik Russlands forsvarsminister feilaktig påstår lørdag.

Utskytningsramper for den amerikanske Patriot-raketten( Foto: FMV)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*