Konsernsjefe Anna Borg i Vattenfall sikrer avfalll fra kjernekraft(Foto: Vattenfall Arkiv)

Vattenfall har signert avtaler med selskapene Westinghouse og Framatome om langsiktige leveranser av kjernebrensel til atomreaktorene i Forsmark og Ringhals Avtalene med Westinghouse Electric Sweden og Framatome skal sikre brenselforsyningen til de fem atomreaktorene i Forsmark og Ringhals fra kl. 2024 og utover.

– Vi er veldig glade for å fortsette samarbeidet med to av våre godkjente leverandører. Disse avtalene er i tråd med vår strategi om å være uavhengige av individuelle leverandører og land. Evalueringen og kjøpsbeslutningen er basert på tekniske og kommersielle kriterier, samt Vattenfalls fokus på bærekraft i forsyningskjeden, sier Ove Nilsson, leder for Vattenfalls kjernebrensel.

Handel med kjernebrensel følger forskrifter og retningslinjer fra bransjeorganisasjonen Euratom (ESA) og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Westinghouse og Framatome undersøkes også i henhold til Vattenfalls etiske retningslinjer for leverandører Vattenfall stopper leveranser av russisk kjernebrensel Vi er svært bekymret over den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa og Russlands invasjon av Ukraina.

Ingen russiske leveranser

Vattenfall har derfor ingen planlagte leveranser fra Russland til selskapets atomkraftverk inntil videre.Selskapet skriver at man heller ikke kommer til å gjøre noen nye innkjøp fra Russland til konsernets atomkraftverk foreløpig.

Vattenfalls innkjøpsstrategi er basert på å ha flere leverandører fra ulike land for å ivareta selskapets uavhengighet og sikre forsyningssikkerheten til kjernekraftverkene. Konsernet skriver følgende på sine nettsider:

Med det som rettesnor har vi også planer om å håndtere eventuelle leveringsforstyrrelser. Driften av våre kjernekraftverk blir dermed ikke berørt av disse vedtakene. Vattenfall er svært bekymret over den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa og Russlands invasjon av Ukraina. Vattenfall har en klar ambisjon om å redusere handelen med råvarer fra Russland så raskt som mulig. Dette gjelder gass, kull og kjernebrensel:

skriver Vattenfall Media Relations og ber om tilbakemelding fra sine lesere, skriver Nordens Nyheter. Fortum er også inne på eiersiden i et svensk kjernekraftverk i Oscarshamn, og har stoppet samarbeidet med russerne om et kjenekraftverk i Østerbotten i Finland.

Kilde: Vattenfalls nettsider og konsernregnskap. Oversettelse til norsk: Nils Petter Tanderø

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*