Jens Stoltenberg forlenger avtalen med NATO til 2020(Foto: NATO)

Natos råd, som består av ambassadøre fra tjueni medlemsland forlenger avtalen med generalsekretær Jens Stoltenberg frem til 2020. Statsminister Erna Solberg er glad for at det blir nye to år med ham som Natos generalsekretær. En av hans viktigste oppgaver blir å styrke forsvaret i Nord-Europa, som i praksis betyr sterkere forsvar i EU, NATO, og Norden. Thorvald Stoltenberg skrev en rapport om tettere nordisk samarbeid omkring sikkerhet og forsvar i 2008. Generalsekretær Jens Stoltenbergs skal føre disse tankene videre og sette dem ut i praksis. Svenske FRA kan overvåke all norsk tele og datatrafikk til utlandet, skriver Nordens Nyheter.

Har gjort en god jobb

– Det er veldig hyggelig. Det er et bevis på at han har gjort en god jobb, og at han oppfattes som en viktig samtalepartner. I en urolig verden rundt oss, har Nato vært enda viktigere, og da har Jens gjort en god jobb i disse årene, sier Erna Solberg til NRK.

– Han klarer å binde sammen en allianse som nok har litt ulik vekt på hva som er hovedutfordringene. Noen er opptatt av hva som foregår sør for Europa, med den store uroen som er i Midtøsten, mens andre har vært sterkt opptatt av det som har skjedd i Ukraina og endringene i Russland. Likevel har vi et Nato som kanskje står mer sammen nå enn på veldig mange år.

Merkel i nøkkelrolle

Statsminister Erna Solberg bekrefter at Norge har jobbet for at Stoltenberg skulle få forlengelse.Etter det Nordens Nyheter erfarer har Angela Merkel spilt en viktig rolle som «mellommann» med president Barrack Obama da Stoltenberg ble valgt til generalsekretær.

– Det har vært en del av diskusjonen som vi har hatt med enkeltland, men det er først og fremst Jens’ egen prestasjon som Natos generalsekretær som gjør dette. Tyskland og USA ville ha Stoltenberg Forrige uke uttalte både tyske og amerikanske myndigheter at de fortsatt ønsker Stoltenberg som Nato-sjef i to år til. – Jens Stoltenberg er en utmerket generalsekretær og har Tysklands fulle støtte, sa forsvarsminister Ursula von der Leyen i en pressemelding i forrige uke.

Tror på samarbeid

– Han har ikke bare gjort en storartet jobb med å modernisere Nato og tilpasse alliansens strukturer i en endret sikkerhetssituasjon. Jens Stoltenberg er også en stor drivkraft for et tettere samarbeid mellom NATO og EU, sa den tyske forsvarsministeren. Den amerikanske Nato-ambassadøren sa i forrige uke at de skulle diskutere forlengelsen i nær framtid.

– Han gjør en utmerket jobb, og jeg tror samtlige medlemmer i alliansen er veldig støttende til en forlengelse, sa Kai Bailey Hutchison. Nordens Nyheter har i mange år forsvart tettere nordisk samarbeid om sikkerhet. På et område ligger Norge langt etter svenskene. Det gjelder Cyber-forsvaret og digital sikkerheet. Sverige har bygget opp Försvarets Radio Anstalt(FRA) med støtte fra Riksdagen i et demokratisk samarbeid mellom Forsvaret næringslivet og det sivile Sverige.

Går gjennom Sverige

Svenskene kan overvåke nesten all norsk datatrafikk til utlandet. Årsaken er at nitti prosent av all mobil og datatrafikk fra Norge til utlandet går gjennom Sverige.FRA som ligger i Stockholm kan kontrollere alle internasjonale mobilsamtaler og datatrafikk mellom Norge og utlandet. Nitti prosent av denne trafikken går altså gjennom Sverige. Digitalt Grensforsvar(DGF) i Norge, som er etterretningstjenestens forlengede arm, har etter det Nordens Nyheter erfarer altfor dårlig kontakt med svenskene. Jens Stoltenberg må be svenskene samarbeide bedre omkring det digitale grenseforsvaret mellom Norge og Sverige, kanskje til og med gi svenskene en kontorplass i NATO i Bryssel, skriver Nordens Nyheter i en politisk kommentar.

Generaldirektør Dag Hartelius i FRA må samarbeide bedre med det digitale norske grenseforsvaret(DGF)(Foto: FRA)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*