CEO Ashley Heppenstahl smiler over stort funn i Barentshavet(Foto:Stocklink)
CEO Ashley Heppenstahl smiler over stort funn i Barentshavet(Foto:Stocklink)

Lundin er optimistiske etter å ha funnet store mengder gass og olje i Barentshavet. Altafunnet er et oljefunn i det sørlige Barentshavet nær Gohta-funnet som ble gjort av Lundin for ett år siden. Lundin Norge, som er operatør i området, har 40 prosent av lisensen. De øvrige partnerne, RWE Dea Norge AS and Idemitsu Petroleum Norge AS har 30 prosent hver. Oljefondet har investeret 3,6 milliarder kroner i de tre selskapene, skriver Nordens Nyheter. Hele 2,9 milliarder kroner satses i tyske RWE med kontor på Skøyen i Oslo.

Lundin er optimistiske etter å ha funnet store mengder gass og olje i Barentshavet. Altafunnet er et oljefunn i det sørlige Barentshavet nær Gohta-funnet som ble gjort av Lundin for ett år siden.Lundin Norge, som er operatør i området, har 40 prosent av lisensen. De øvrige partnerne, RWE Dea Norge AS and Idemitsu Petroleum Norge AS har 30 prosent hver. Oljefondet har investeret 3,6 milliarder kroner i de tre selskapene, skriver Nordens Nyheter.

Trolig stort oljefunn

Lundins konsernsjef Ashley Heppenstall skriver i en pressemelding at Alta trolig er et vesentlig oljefunn. Norges Banks Investment Management satser 2,9 milliarder kroner i det tyske energiselskapet RWE, og eier 2,07 prosent(stemmer for 2,27 prosent). Fondet satser en halv milliard kroner i svenske Lunding Petroleum AB med en eierandel på 1,31 prosent. Fondet har investert 214 millioner kroner i japanske Idemitsu(0,97%).

Store investeringer

– Dette funnet er et annet positivt skritt for å få nok ressurser i øvre Loppa-området i Barentshavet til å utvikle infrastruktur til oljeproduksjon. Vi er svært oppløftet av dette funnet og potensialet i øvre Loppa hvor vi høyst sannsynnlig skal bore tre eller fire utforskningsbrønner i 2015. Lundin skriver i en presssemelding at at ressursene i Alta-funnet er estimert til 125 to 400 millioner fat oljeekvivalenter og at selve oljefunnet antas å være på 85 til 310 fat råolje.Dersom anslagene stemmer, kan dette funnet gå inn som et av de største på norsk sokkel siden årtusenskiftet. To av de største funnene siden år 2000 er til sammenligning Skrugard (2011) på 241 millioner fat oljeekvivalenter, mens Goliat-funnet (2000) anslås til 175 millioner fat oljeekvivalenter.

Del av prøveboring

Lundin opplyser at undersøkelsene som har vært endel av prøveboringen har kartlagt havbunnen i området. Øvre Loppa er påvirket av Gulfstrømmen og er derfor isfri året rundt og er langt fra den sydligste enden av iskanten, skriver Heppenstall videre.Brønnene ligger 20 kilometer nordøst for Gohta-funnet og 160 kilometer fra den norske kystlinjen. Med det siste funnet mener Lundin at risikoen på de gjenværende prospektene i lisensen er redusert. Neiden- og Børselv-prospektene er klare for boring og begge disse har potensial for å inneholde ytterligere ressurser, skriver selskapet.

Konsernsjef Thomas Rappuhn i tyske RWE smiler også over nytt stort oljefunn i Barentshavet(Foto:RWE)
Konsernsjef Thomas Rappuhn i tyske RWE smiler også over nytt stort oljefunn i Barentshavet(Foto:RWE)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*