I Sverige kan statsministeren styre så lenge det ikke er flertall mot regjeringslederen. Det betyr at tre parter vil avstå fra å stemme mot Lofven fredag ​​og to partier – Sosialdemokrater og Miljøpartiet – stemmer på Lofven. Dermed får han 195 representanter bak seg i Riksdagen, der det sitter 349 folkevalgte. Statsministeren trenger 175 representanter  for å bli valgt til statsminister fredag. Onsdag fikk han støtte fra Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt. Dermed kan Løfven danne en mindretallsregering, sammen med Miljøpartiet. Jonas Sjostedt fra venstrepartiet(V) avstår fra å stemme i Riksdagen fredag, for å unngå man de høyreorienterte Sverigedemokratene(SD), skriver Nordic News.

Partiene i Sverige enige om det politisk grunnlaget for en ny regjering over partigrensene og Riksdagen skal nå stemme  over forslaget til rødgrønn regjering fredag. Dermed unngår den svenske talmannen et fjerde forsøk før ett nyvalg i april.

Stefan Löfven og Vänsterpartiet ble altså enige og senterpartiet og liberalerna godtar  de nye villkårene for en minoritetsregjering, og Riksdagen skal formelt stemme over forslaget fredag. Löfven har i siste parlamentsperiode ledet en mindretallsregjering sammen med Miljøpartiet, med støtte fra Vänsterpartiet. Nå fikk han en periode støtte av de borgerlige partiene Centern og Liberalerna(tidl. Folkpartiet), uten at de aksepterer det Sosialdemokratene(S) og Vänsterpartiet(V) er blir enige om.

Dermed har Centern og Liberalerna brutt samarbeidet i den borgerlige Alliansen, der Moderaterna og Kristdemokraterna er med. Dermed er det neppe grunnlag for å danne en borgerlig regjering med disse partiene i et fjerde forsøk.  Vänsterpartiet het tidligere Vänsterpartiet Kommunisterna(VPK) og aksepterer ikke «en borgerlig regjering ledet av sosialdemokratene», ifølge partileder Jan Sjøstedt i det tidligere VPK.

Neppe et fjerde forsøk

Riksdagens talman (riksdagspresidenten), Andreas Norlén, konstaterer at partene er blitt enige om et regjeringsforslag under Stefan Løfvens ledelse innen fristen. Deretter skal Riksdagen stemme over regjeringsforslageet fredag denne uken. Sverige får dermed en ny regjering under ledelse av Stefan Løfven på fredag. Landet unngår dermed å avholde et ekstravalg. Dersom Stefan Löfven, mot formodning, ikke får oppdraget etter avstemningen fredag, kan talmannen teoretisk gjøre et fjerde forsøk 24. januar, med Ulf Kristersson(M) som statsministerkandidat, før han beslutter at det blir svensk nyvalg i april. Men et slikt forsøk er lite sannsynlig etter bruddet i den borgerlige Alliansen, og enigheten mellom «Sossarna» og Vänsterpartiet, skriver Nordens Nyheter.

Annie Løøf har trådt ut av den borgerlige svenske Alliansen(Foto:Sweden. gov.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*