Jeff Bezos er grunnlegger av Amazon.com, som er den aksjen som har steget mest i oljefondets portefølje(Foto: Jeff Bezos Success Stories Amazon)

(OSLO Nnews.no) NBIM har skutt blink med sine ti største aksjeposter som øker med 102 milliarder kroner i verdi på ett år. Nordens Nyheters beregninger, basert på tall fra Euroinvestor, viser at Apple Inc., fondets største aksjepost har økt med 50,2 prosent i denne perioden og kan få en aksjeverdi på omkring 87 milliarder når Norges Bank legger frem nye beholdningstall  i mars 2018. Amazon.com Inc. øker trolig aksjeverdien med 53,6 prosent til 46 milliarder kroner frem til mars 2018 dersom den internasjonale børsoppgangen fortsetter, skriver Nordens Nyheter.  Nestle S.A. som er nest størst har bare økt 14,4 prosent på årsbasis. Alphabet Inc.( eierselskap til Google) har økt 34,2 prosent på ett år.  Royal Dutch Shell har bare økt med 6,5 prosent på ett år frem til desember, mens Microsoft har økt verdien med 35,2 prosent ifølge tall fra Euroinvestor. Storbanken HSBC(UK) har økt aksjeverdien med 18,2 prosent, mens nykommeren  på Norges Banks liste, den amerikanske legemiddelsselskapet Johnson & Johnson Inc. har økt verdien 20,8 prosent på ett år, viser tall fra Euroinvestor.

Legemidler på vei opp

Oljefondet har kjøpt seg opp i sveitsiske Novartis, Roche og amerikanske Johnson & Johnson. Hele 25 proent av «aksjer på topp» kan henføres til legemidler, mens prosent av «de ti store» er plassert i data- og IT-foretak. Sveitsiske Nestle S.A, som er nest største aksjepost i direktør Yngve Slyngstads portefølje, er et matvarekonglomerat, som økte 14,4 prosent på ett år til en verdi på 58 milliarder kroner. Nordens Nyheter har dokumentert oljefondets interesse for aksjer i legemiddelselskaper: NBIM har kjøpt alt fler aksjer i danske Novo Nordisk og Novoenzymes, se arkivet i Nordic News. Her følger en oversikt over verdens mest verdifulle selskaper fra mars 2017, som sammenlikner de mest lønnsomme selskapene i verden for elleve år siden:

Her er verdens og største mest lønnsomme selskaper(Kilde: Business Times)

Fondet selger oljeaksjer

I tråd med Norges Banks intensjoner om å selge seg ned i oljeaksjer, er Rex Tillersons tidligere selskap, Exxon Mobile kjøvet ned fra «ti-på-topp-listen». Men fondet satset 26,6 milliarder kroneer før nyttår(0,82 %). Oljefondet har også solgt seg ned i det amerikanske investeringsselskapet BlackRock, der fondet hadde aksjer for 27,8 milliarder før nyttår. Dermed stemte Norges Bank for 5,27%, som en av de store aksjonærene, med en eierandel på 5,12 %(NB! Ulike verdier). I Citigroup, der Black Rock er store aksjonærer, hadde oljefondet aksjer for 15,6 milliarder kroner, dvs 1,07%, som er betydelig for fondets investeringer i USA. Det kan nevnes at oljefondets eierandel i verdens største matvarekonsern, sveitiske Nestle S.A., er 2,65 prosent, som største enkeltaksjonær. På overnevnte liste fra mars 2017(Business Times, Top 100 Companies.) er det bare teknologiselskaper som er mest lønnsomme.  Oljefondet har valgt også å satse på legemidler, og beholder et oljeselskap og en bankaksje blant  «ti på topp», dvs verdens mest verdifulle selskaper.

 

Blant verdens beste arbeidsgivere finner vi Wallenbergs Investor AB nest lengst ned(Ill. Business Times top 100)

Unngår skatteparadis

Norges Bank har investert 44,5 milliarder i britiske selskaper som igjen er registert i skattepardis. Det norske oljefondet har totalt 477 milliarder investert i britiske selskaper gjennom 426 prosjekter ifølge beholdningstall fra NBIM. Førtito av disse selskapene er registert i såkalte skatteparadiser. Dermed er omkring ti prosent av disse investeringene registert på Jersey, Guernsey, British Virgin Islands, Isle of Man, Bermuda, Sveits, Spania og Irland, viser Nordens Nyheters  undersøkelse. Redaksjonen understeker at det ikke foreligger mistanke om skatteunndragelse i de selskapene som nevnes i denne artikkelen. Oljefondet har investert 13 milliarder kroner iGlencore PLC, som er registert i Jersey. Glencore Nikkelverk i Kristiansand, med 500 ansatte, er et av selskapene i gruppen.

Trakk seg ut av paradis

Nordens Nyheter har tidligere kartlagt norske investeringer i kinesiske selskaper(Kina, Hong Kong) og nå i Storbritania i kjølvannet etter Panama og Paradisse Papers. Vi har lagt vekt på å kartlegge det statlige norske oljefondets investeringer i utlandet etter at man i 2013 trakk seg ut av en rekke direkte investeringer i bl.a. Panama, Virgin Islands, Bermuda og Cayman Islands. Etter gjennomgang av Norges Banks investeringer i Storbritannia er totalt 53,3 milliarder kroner investert i britiske selskaper som igjen er registert i skatteparadiser, skrev Nordens Nyheter i en artikkel 18. november 2017. Dette omfatter  ikke Norges Banks største aksjeposter som er analysert i denne artikkelen, skriver Nordens Nyheter.

CEO Alex Gorsky i amerikanske Johnson & Johnson er ny på oljefondets «ti-på-topp-liste»(Foto J&Johnson)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*