Statsminister Jonas Gahr Støre og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz i Berlin. Foto: Tor Borgersen / Statsministerens kontor

Statsminister Jonas Gahr Støre møtte onsdag 30. november den tyske forbundskansleren Olaf Scholz i Berlin. Etterpå deltok begge i et panel under forsvars- og sikkerhetskonferansen Berlin Security Conference (BSC). Støre og Scholz hadde også ha en felles arbeidsmiddag med NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Scholz og Støre diskuterte blant annet i behovet for mer støtte til Ukraina som følge av Russlands brutale krigføring. Sentralt på agendaen var også energikrisen i Europa og sikring av undersjøisk infrastruktur. 

Økte norske gassleveranser har vært svært viktig for energiforsyningen i Tyskland, og Europa denne vinteren. 

Tyskland er svært nær målet om å ha sine naturgasslagre 95 prosent fulle innen utgangen av oktober, skriver Aftenposten.

Ifølge data fra den europeiske gassoperatører steg landets samlede lagringsnivå med 0,23 prosentpoeng på 24 timer til 94,67 prosent sent tirsdag kveld.

Tyske myndigheter har gitt beskjed om at lagrene skal være 95 prosent fulle innen 1. november, i lys av kuttet i russisk gassforsyning.

Europower meldte i februar i år at Europas gasslagre var under 40 prosent fulle, og det kan bli krevende å fylle dem til neste vinter. Europowe skrev at strømprisen vil forbli høy i hele år. Etter mye nedbør i høst er situasjonen nå en helt annen.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz har i Berlin i dag blitt enige om å foreslå at NATO oppretter et senter for å styrke beskyttelse av undersjøisk infrastruktur.

Den undersjøiske infrastrukturen er avgjørende for vår felles økonomi og sikkerhet. Vi er derfor nødt til å gjøre mer for å beskytte denne infrastrukturen. Norge føler et særlig ansvar for sikker forsyning av gass til Europa. Det er av avgjørende betydning at denne opprettholdes. Sammen med allierte, har Norge gjennomført en rekke tiltak for å beskytte gassforsyningen. Vi ser likevel et behov for å dele mer informasjon mellom land og selskaper, og bringe sivile og militære kapasiteter tettere sammen.

Ursula van der Leyen er fornøyd med nesten fulle gasslagre( Foto: EU)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*