Partileder Jonas Gahr Støre kan bli statsminister i høst(Foto: Arbeiderpartiet)

Partileder Jonas Gahr Støre(Ap) og Kritelig Folkepartis talsperson Hans Fredrik Grøvan utelukker ikke mistillit mot flertallsregjeringen fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten skriver at dette er høsten der alt kan skje på Stortinget. Fiskeriminister Per Sandberg har boblet over i vill forelskelse og begeistring for Iran. Prestestyret i Teheran, som nylig er svartelistet av den amerikanske president Donald Trump, er det viktigste landet i NATO-alliansen, skriver Nordens Nyheter i enpolitisk kommentar .

Manglende sikkerhet

Per Sandberg, nestleder i høyrepartiet Frp. skal ha vært en dyktig og hardt arbeidende fiskeriminister inntil «Iran-galskapen» rammet ham. Statsminister Erna Solberg, som har lagt en beskyttende hånd over Sandberg, har dermed mistet styringen over den nasjonale sikkerhetene. Sandberg ber jo om avskjed når han ikke varsler sjefen om endrede ferieplaner og tar med seg jobbtelefonen inn i «fiendeland». Politiets sikkerhetstjeneste(PST) vil avsløre hva som har skjedd i Iran. Dermed kan en feriereise til Iran ende med mistillit i Stortinget. Forutsetningen for at sirkuset fortsetter en stund til, er at finansminister Siv Jensen aksepterer et krav fra Erna Solberg om Per Sandbergs avgang. Norsk fiskeeksport til Russland og Kina vil trolig kunne flerdobles etter fiskeriminiserensflause. Dersom fiskeeksporten til USA sotpper helt opp, vil det oppveies av økt eksport til Russland og Kina.

Solberg strander på Sandberg

Harald Stanghelle skriver at Per Sandberg har vært en meget viktig mann for Frp-legjøre et større valg enn det enkeltsaker inviterer til. Han er den rake motsatsen til «de glattpolerte biljardkuele» som Sandberg har kalt sine kolleger. Men Stanghelle skriver at ingen av Sandbergs venner har kommet ham til unnsetning denne gangen. Mandag 13. august skal saken drøftes i Stortinget. Harald Stanghelle skriver i Aftenposten at partileder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti(Kr.f.), kan tvinges til å gjøre et større valg enn det enkeltsaker inviterer til, et valg som kan få stor betydning for hans parti, for Arbeiderpartiet og for Norge. Dermed kan tidligere Høyre-rådgiver Sigbjørn Aaness få rett når han skriver i en debattartikkel at «Jonas Gahr Støre kan bli statminister i høst».

Trakk seg mandag

Fiskeriminister Per Sandberg trakk seg mandag sa at han ikke angrer på at han dro til Iran på ferie. Leder i Fremskrittspartiet Siv Jensen sier at det var klakt av Sandberg å trekke seg.

– Men jeg har beklaget at min vurdering var fullstendig feil i forhold til sikkerhet, med at jeg ikke varslet Statsministerens kontor om min reise og at jeg tok med meg telefonen. Alt det andre ser jeg ingen grunn til å angre, sier Sandberg.

Han sier at han tidlig i forrige uke ønsket å gå av. Han kalte årsaken til dette for «sammensatt».

– Det er litt andre dimensjoner i denne saken også, sa Sandberg og varslet en ny pressekonferanse tirsdag.

Leder i Fremskrittspartiet Siv Jensen sier det var klokt av Per Sadberg å trekk seg(Foto: Javier Auric)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*