Angela Merkel holder nyttårstale 2017(Foto: Reuters)

Det går bra med tysk økonomi nå, sa Angela Merkel i sin nyttårstale 2017. Den borgerlige tyske kansleren Merkel(CDU) sitter like trygt i Tyskland som statsminister Erna Solberg fra Høyre i Norge. Tyskland, som har har Europas sterkeste økonomi, vil klare problemene med 1 million nye flyktninger. Norge har også sterk økonomi, og Erna Solberg forhandler med borgerlige Venstre om å danne en blågrønn norsk regjering. Angela Merkels kristeligdemokrater (CDU) ble største parti med stor margin i det tyske parlamentsvalget med 32,9 prosent av stemmene.. I en fersk tysk undersøkelse svarer 82 prosent av de øvrige partiene at de nå kan tenke seg å regjere sammen med med Angela Merkel i 2018.

EU ikke lenger bekymret

Sjefen for den europeiske sentralbanken, ESB, er ikke bekymret for den økonomiske situasjonen i eurosonen inn i det nye året. På en pressekonferanse under det internasjonale pengefondet IMFs årlige møte i Washington , høst sa Draghi at han ikke har funnet bevis for at europeiske verdipapirer er overpriset, skriver ESB i en pressemelding. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD)at veksten blir 3,7 prosent og 3,6 prosent i 2019.

– Veksten har fått fart, og de kortsiktige utsiktene er positive, men det er fortsatt klare svakheter og sårbarheter, sa OECDs generalsekretær Angel Gurría like før nyttår.

Neppe boligboble

– Jeg tror folk er overbevist om at aksjer, andeler og obligasjoner kan gå både opp og ned akkurat nå. Jeg tror ikke vi er inne i en boblepreget periode, sa Mario Draghi.Han uttrykte noe større bekymring for den eksklusive delen av næringseiendomsmarkedet, som sentralbanksjefen karakteriserte som lett overpriset.

– Vi ser tegn til at verdiene i denne delen av markedet er tøyd, sa ECB-sjefen, og la til ECB overvåker markedet sammen med nasjonale myndigheter og sentralbanker. Draghi mener finansiell stabilitet og trygge rammebetingelser er veien å gå, ikke høyere renter. Norges Bank at første renteøkning i Norge skjer høsten 2019.
ESB-sjefen ikke tilsvarende bekymring for det europeiske boligmarkedet.

Koster tid og penger

Statsminister Angela Merkel vil i sin nyttårstale torsdag oppfordre tyskerne til å betrakte det rekordstore antallet flyktninger som har kommet til landet i år, som en mulighet for framtiden. Samtidig innrømmer hun at integreringen av migrantene, mange av dem muslimer som har flyktet fra krigen i Midtøsten, vil koste Tyskland «tid, krefter og penger». Men landet er sterkt nok til å klare det, mener Merkel og peker på den lave arbeidsløsheten og stigende lønninger.

Tyskland har mottatt over 1,1 millioner migranter og asylsøkere i år, langt flere enn noe annet europeisk land. Merkel vil i sin nyttårstale innstendig oppfordre de av sine landsmenn som er i tvil om hva de skal mene om situasjonen, til ikke å følge rasister som oppfordrer til hat.

– Jeg er overbevist om at hvis vi kan takle den enorme oppgaven det er å integrere så mange mennesker på rett måte, så vil det være en mulighet for oss i morgen, vil Merkel fortelle sine landsmenn, skriver Reuters etter at talen er sluppet til pressen på forhånd. Angela Merkels tale i tysk TV nyttårsaften ble tekstet online med både engelsk og arabisk tekst. Tyskland-eksperter som Nordens Nyheter snakket med på nyttårsaften, sier at det bare er et spørsmål om tid før Tyskland får en handlekraftig politisk økonomi, basert på et land med Europas sterkeste økonomi.

Statsminister Erna Solberg etterlyser flere jobber i sin nyttårstale(Foto: Regjeringen.no)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*