Statsministere Mette Fredriksen innkaller til pressemøte(Foto: Statsministeriet). dk)

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen fikk lang nese i nattens valg skriver Sydsvenska Dagbladet. Den neste danske statsministeren ser ut til å bli Mette Frederiksen (S) – igjen. Og Dansk Folkeparti er nå det minste partiet i Folketinget.

Statsministeren avholdt pressemøte onsdag den 5. oktober 2022 kl. 13.00 på Marienborg.. Statsminister Mette Frederiksen slo fast at det var socialdemokratenes beste valg på 20 år. Det var ikke mulig å stille spørsmål til Fredriksen, skriver den danske statsministerens kontor..

Triumf for Fredriksen

På det personlige plan blev valget en sand triumf for Mette Frederiksen. Socialdemokratiet fik det bedste valg i to årtier, og Mette Frederiksen trak størstedelen af læsset i det snævre flertal, vælgerne gav rød blok. Hun står nu med overmåde gode muligheder for at blive den første socialdemokratiske statsminister, der kan lade sig genudnævne i et kvart århundrede.

Men vejen til en ny regering bliver lang og bumlet, fordi vælgerne samtidig fratog Mette Frederiksen flertallet bag den hidtidige socialdemokratiske etpartiregering, skriver den danske avisen Politiken i en kommentar.

VG skriver at det danske Socialdemokratiet gjør sitt beste valg på 20 år, og for Frederiksen selv er det en betydelig triumf etter en lengre periode med motgang og beskyldninger om maktarroganse. Selv ikke den gedigne minkskandalen var altså nok til å felle henne.

Flertallet blir litt mindre enn det var, og Frederiksen gjentok i natt budskapet om en «regering hen over midten», til en smule forargelse blant de andre røde partiene. Danmark ser dermed ut til å gå mot en ny regjering – med Frederiksen ved roret, men med en helt annerledes sammensetning. Samtidig er det nok ikke så veldig usannsynlig at Socialdemokratiets egentlige ønske er å fortsette som før – alene i regjering.

Det som skulle blir Lars Løkke Rasmussens drømmekveld, ble ifølge VG en kjedelig nedtur for ringreven, selv om det nystartede partiet hans, Moderaterne, gjorde et knallvalg. Den 58-årige veteranen har fylt et åpent sentrumsrom i dansk politikk.

Personlig triumf

Socialdemokratiet gjør sitt beste valg på 20 år, og for Frederiksen selv er det en betydelig triumf etter en lengre periode med motgang og beskyldninger om maktarroganse. Selv ikke den gedigne minkskandalen var altså nok til å felle henne.

Løkke, som var leder i Venstre i ti år og statsminister i to perioder, startet tidligere i år sitt eget blokkoverskridende parti, omtrent slik «Birgitte Nyborg» gjorde i den nesten nifst virkelighetsnære dramaserien «Borgen».

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*