Tidl. Statoil-sjef Helge Lund fotografert i Studentersamfunnet i Trondheim(Foto: NTNU)

Samordna Opptak i Norge offentliggjorde torsdag årets søkertall til høyere utdannelse. Totalt 142 004 personer hadde den 16 april søkt høyere utdanning gjennom Samordna Opptak i 2018. Master i rettsvitenskap ved Universitet i Oslo er studiet som har flest førstevalgssøkere, tett etterfulgt av siviløkonomiutdanningen ved Norges Handelshøyskole (NHH) med 1801 førstevalgsøkere.

Ifølge Samordna Opptak var det 6417 flere søkere i 2018, sammenlignet med i fjor. Det utgjør en økning på 4,7 prosent. 19175 søkere har i år UIO som sitt førstevalg der Informatikk: digital økonomi og ledelse for andre år på rad er teknologistudiet med flest søkere per plass. Studiet har 52 planlagte studieplasser i 2018 der 329 søkere har studiet som sitt førstevalg.

Ifølge Samordna Opptak ble det i 2017 planlagt 1828 studieplasser innen informasjonsteknologi. I år har tallet økt til 2282. Mens 4846 søkere hadde informasjonsteknologi som sitt førstevalg i fjor, har pågangen skutt i været og steget til 5892 søkere i år.

Flere vil bli lærere
Det har også vært en stor pågang til lærerstudiene. I 2018 har 18,46 prosent flere barnehagelærer som sitt førstevalg, mens grunnskolelærer fra 1-7 trinn har 15,67 prosent flere førstevalgssøkere enn i fjor.

– Dette er viktige og gode nyheter for alle barn og elever. Vi er opptatt av å bygge et sterkere lag rundt hvert barn. Da trenger vi flere barnehagelærerne som skaper trygge rammer for lek og læring, og flere grunnskolelærere på barnetrinnet, som kan tilpasse opplæringen til hver enkelt elev, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Jus på topp i Sverige

Nå har resultatene fra opptaket ved de svenske universitetene og høyskolene kommet kommet. Trykket på landets høyskoler og universiteter høyere enn noensinne. Avdeling for høyere utdanning, VHS, kan nå kunngjøre hvilke er de mest populære kursene i landets høgskoler og universiteter. På toppen er programmer innen økonomi, lov og medisin på de mest mest prestisjefylte universitetene.

Antall søkere til høstperioden var rekordhøyt. Totalt 346 230 har søkt etter høstprogrammene og kursene. Sammenlignet med 2010 er det en økning på 2 prosent. Selv med hensyn til kurs og programmer som mottok flest søkere totalt, dominerer studier ved høyere utdanningsinstitusjoner tradisjonelle kurs som Stockholm, Uppsala, Lund og Göteborg.

10 mest ettertraktede kurs – totalt antall søkere

Lärosäte Sökalternativ Program/Kurs Sökande
totalt
Stockholms universitet Juristprogrammet Program
6 096

Uppsala universitet Juristprogrammet Program
5 475

Karolinska institutet Läkarprogrammet Program
5 294

Lunds universitet Juristprogrammet (2010 års utbildningsplan) Program
5 138

Uppsala universitet Läkarprogrammet Program
4 933

Göteborgs universitet Juristprogrammet Program
4 914

Göteborgs universitet Läkarprogrammet Program
4 732

Göteborgs universitet Psykologprogrammet Program
4 676

Stockholms universitet Socionomprogrammet Program
4 509

Linköpings universitet Läkare Program

Lunds Universitet er sammen med Uppsala Sveriges mest populære universitet(Foto: LU)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*