Adm. direktør Nicolai Tangen i NBIM sitter med kinesiske aksjer(Foto:NBIM)

Oljefondet er aksjonær i de to Cayman Islands-selskapene Alibaba og Tencent, som er blitt Oljefondets største enkeltinvesteringer i Kina Nå skjelver Evergrande Real Estate Group og håper på statlig kinesisk hjelp. Nicolai Tangen tiltrådtesom sjef i Oljefondet 1. september 2020, og sitter fortsatt med kinesiske aksjer( Kina og Hong Kong) for mellom 12 og 20 milliarder kroner som er registert på Cayman Islands ,Bermuda, Singapore og Luxemburg.

En av verdens største og mest forgjeldede eiendomsutviklere, China Evergrande, falt på Hongkong-børsen mandag. Ved børsslutt var 10,2 prosent av selskapets børsverdi borte. Evergrande-kursen har falt med 84 prosent, til dagens kurs på rundt 33,6 milliarder Hongkong-dollar, tilsvarende nærmere milliarder kroner.

Evergrande-grunnlegger og styreleder Xu Jianyi, sitter med 71 prosent av selskapet. Norges Banks Investment Management og fem selskaper i samarbeid med amerikanske Black Rock eier 2,5 prosent av selskapet. Av NBIMs nettsider fremgår det at Oljefondet har vært eksponert siden 2010.

Eierposten i China Evergrande var verdsatt til nær 150 millioner kroner ved utgangen av 2016, og til nær 730 millioner kroner ved utgangen av 2019, følge nettsidene.

Eierposten var listet under Evergrande Real Estate Group Ltd, før navnebyttet i 2016.

NBIMs beholdning dukker først opp med en verdi på rundt 30 millioner kroner, ved utgangen av 2010. Deretter er posten stigende til nær 217 million ved nyttår 2015.

Av NBIMs nettsider fremgår det også at fondet per årsskiftet ikke er direkte eksponert mot Evergrandes gjeld i rentepapirmarkedet (obligasjoner), ifølge E 24..

De fleste av oss tenker nok på selskapene Alibaba og Tencent som kinesiske internettgiganter. Men faktum er at begge disse selskapene er hjemmehørende, registrert med forretningsadresse, i den karibiske øygruppen Cayman Islands, skriver Aftenposten 19. august 2020. Nordens Nyheter skrev om dette dette 22. april 2020 med tittelen «Oljefondet må selge kinesiske aksjer.

Største aksjeposter

Den kinesiske nettgiganten Tencent er Oljefondets største aksjepost i Kina.Fra 2016 til 2017 mer enn doblet Oljefondet sitt eierskap i Tencent til 33 milliarder kroner, og fondets eierandel på 1,58 prosent i Tencent steg til å bli den niende største av Oljefondets over 9.000 aksjeposter. Året før var ikke Tencent inne på fondets Topp 20-liste.

Blant fondets kinesiske aksjeposter finner vi også en aksjepost på syv milliarder kroner i netthandelsselskapet Alibaba. Til sammen eier fondet 34 kinesiske aksjeposter som hver er på over én milliard kroner, inkludert eierskap i selskaper som Baidu, Brilliance China Automotive, Geely og en rekke banker og forsikringsselskap.

Tencent er en av oljefondets store ksinesiske investeringer( Foto: Tencent)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*