Ove Haukaasveen signerer avtalen om kjøp av Pratt & Witneys vedlikeholdsavdelinger i Europa( Foto: Regjreringen.no)
Ove Haukaasveen signerer avtalen om kjøp av Pratt & Witneys vedlikeholdsavdelinger i Europa(Foto: Regjreringen.no)

AIM Norway posisjonerer seg for inntoget av neste generasjons kampfly i Europa med å kjøpe Pratt & Whitneys europeiske reparasjon- og vedlikeholdsverksted i Belgia. Selskapet AIM Norway, som eies av forsvarsdepartementet, har inngått avtale om kjøpe Pratt & Whitneys europeiske reparasjon- og vedlikeholdsselskap Belgium Engine Center (BEC) for en ukjent sum.BEC, som ligger i Liege, er et motorsenter som gjør reparasjoner og vedlikehold av F100-motoren som sitter i kampflyene F-15 og F-16. Selskapets nåværende rolle gir det en sterk posisjon for å bli det europeiske motorsenteret for det nye F-35-flyet.

-Med oppkjøpet tar det norske selskapet en stor del av dagens marked for vedlikehold på kampflymotorer i 14 ulike land, og posisjonerer seg godt for kommende avtaler, heter det i en pressemelding fra AIM.

Nytt marked

Med kjøpet av BEC åpnes et nytt internasjonalt marked for AIM Norway. Av de 14 landene som i dag står på kundelisten til BEC, er blant andre Danmark, Nederland, Polen og Portugal. Posisjonen som europeisk motorsenter for F-35 er potensielt verdt 150 millioner kroner i året.

– Som resten av bransjen, kjenner vi BEC og hvordan de leverer motorvedlikehold i verdensklasse. Vi er glad for å kunne ønske de dyktige BEC-ansatte velkommen i til oss. BEC fyller kompetansehull hos oss og totalt styrker sammenslåingen konkurranseevnen vår. Jeg ser veldig lyst på fremtiden, sier administrerende direktør Ove Haukåssveen i AIM Norway.

Amerikansk samarbeid

Det norske statsforetaket AIM, som i dag holder til på Kjeller i Akershus, har vært internasjonalt orientert siden opprettelsen i 2011. Selskapet har samarbeidet med motorleverandøren Pratt & Whitney siden 2013 og F-35-produsenten Lockheed Martin siden 2014.

Haukåssveen sier han er stolt av at Norge fortsetter å utvikle seg som et springbrett for høyteknologisk forsvarsindustri, og mener at den norske forsvarsindustrien har mye å by på, noe det internasjonale markedet virkelig skal ha fått øynene opp for den seneste tiden.

– I AIM har vi alltid hatt blikket rettet utover og jobbet med mange internasjonale kunder, i tillegg til å ha godt feste her til lands. Derfor synes vi det er ekstra moro å ta nok et steg ut i verden, slik vi gjør med dette oppkjøpet. Vi vil få stor nytte av et selskap som BEC og kan helt sikkert lære dem en ting eller to. Her blir det en gi-og-tasituasjon som er positiv for begge parter, avslutter Haukåssveen i en samtale med Dagens Næringsliv.

Jagerflyet F-35 fotogrfert på Edwards Air Force Base i California( Foto: Nils Petter Tanderø)
Jagerflyet F-35 fotografert på Edwards Air Force Base i California(Foto: Nils Petter Tanderø)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*