Direktør Yngve Slyndstad er blitt mektig sammen med sin amerikanske partner BlackRock(Foto: NBIM)
Direktør Yngve Slyngstad er blitt en mektig eier i Deutsche Bank og Credit Suisse sammen med sin amerikanske partner BlackRock(Foto: NBIM)

Oljefondet var med og stemte ned bonuspakkene for sjefene i storbanken Deutsche Bank. Den tyske storbanken har hatt et utfordrende år etter et svakt resultat for 2015. I et brev til aksjonærene i januar heter det «at 2015 var et utfordrende år for Deutsche Bank»,og som nå  annonserer en ny strategi for de neste fem årene. Banken spådde usikkerhet i finansmarkedene i 2016, noe som kan vise seg å bli utfordrende for hele finansekrtoren. Oljefondet har investert 7,4 milliarder kroner i den tyske storbanken, og er fjerde største eier. Direktør Yngve Slyngstad i NBIM stemmer for 13,2 prosent av aksjene sammen med BlackRocks samarbeidende selskaper.

Gigantisk underskudd

I samsvar med foreløpige, ikke reviderte resultater fra 28. januar 2016 rapporterte banken et netto tap for 2015 på 6,8 milliarder euro. I 2014 var nettoinntekten 1,7 milliarder euro. Omsetningen i Deutsche Bank var 33,5 milliarder euro, opp fem prosent sammenlignet med året før. Styremedlemmene Jürgen Fitschen(68) og John Cryan(56) møtte motbør fra styret med forslag om økte honorarer for konsernledelsens medlemmer og bankens styre. dette ble nedstemt av en gruppe som representerer 13,2 prosent av aksjene. Største eier i Deutsche Bank er det amerikanske investeringselskapet BlackRock( NBIM er storaksjonær) med 6,03 prosent. Deutsche Asset Management er nest størst(3,45%) mens Bank of Quatar(Hamad bin Jassim bin Jabor Al-Thani) eier 3,05 prosent. Norges Banks Investment Management eier 2,45 prosent(femte størst). Sammen med Vanguard og Merrillynch stemmer man for 13 prosent som største finansgruppe. Dette er en interessant utvikling der det norske oljefondet g BlackRock alene stemmer for nesten ni prosent av aksjene.

Nestemt av store eiere

Totale inntekter i Deutsche Bank økte svakt til 10,5 milliarder euro i 2015 (2014: 10,0 milliarder euro). Denne utviklingen skyldes blant annet valutakursbevegelser. Variabel godtgjørelse var på 2,4 milliarder euro i 2015, en nedgang på 17 prosent i forhold til 2014 ved konstante valutakurser. I Bedriftsmarked & Securities, falt variabel godtgjørelse med 20 prosent ved konstante valutakurser. Representantskapet besluttet å redusere variabel godtgjørelse for alle i konsernledelsen i 2015. Medlemmene av styret mottok kompensasjon på 22,7 millioner euro i 2015, en nedgang på 36 prosent sammenlignet med 2014. Kompensasjon for styremedlemmene Jürgen Fitschen og John Cryan, var på 3,8 millioner euro og 1,9 millioner euro. Deutsche Bank investert 800 millioner euro i Grønne Obligasjoner,som en del av bankens femårsplan, skriver Nordens Nyheter i en analyse. Deutsche Bank fokuserer på ulike dimensjoner av bærekraft og tar sikte på å balansere kommersiell suksess med miljø- og samfunnsansvar. Bankens samfunnsansvarsrapport skisserer en rekke tiltak som banken har påtatt seg i 2015 og 2016, skriver Nordens Nyheter, som henviser til en tilsvarende artikkel om storbanken Credit Suisse,  der Norges Bank IM er storaksjonær.

John Cryan(56) skal overta som styreleder etter Jürgen Fitschen i Deutsche Bank som styres av Oljefondet og BlackRock(Foto: DB)
John Cryan(56) skal overta som styreleder etter Jürgen Fitschen i Deutsche Bank som styres av Oljefondet og BlackRock(Foto: DB)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*