Christiano Ronaldo øker markedssverdien i Juventus(Foto: Tidningarnas Telegrambyrå)

Det norske Oljefondet følger med på det som skjer i internasjonal fotball. NBIM satset nærmere tretti millioner kroner på italienske Juventus Fotball Club . I 2017 investerte det statlige norske fondet 27 millioner kroner i troen på at Ronaldo skal løfte klubben til nye seriemesterskap i Italia og Europa. Oljefondets investering i Juventus var på 16 millioner kroner i 2012, 15 millioner i 2013 og nesten null i 2016. Men etter verdensmesterskapet i Russland slo oljefondet til igjen, skriver Nordens Nyheter. Tallene er hentet fra NBIM`s beholdningsstatistikk de siste årene.

Ronaldo ny Maradonna

I juli kom nyheten som sendte sjokkbølger gjennom fotballverdenen. Cristiano Ronaldo, superstjernen som har vunnet Gullballen fem av de siste ti årene, var klar for Juventus, skriver Aftenposten. Lørdag kveld spilte han sin første offisielle kamp for klubben når det italienske storlaget fra Torino møtte Chievo på bortebane. Juventus fra Torino, som også er Fiats lag, står til nå med sju seriemesterksp i seria A i Italia, skriver Nordens Nyheter. Oljefondet har investert 1,4 milliarder i det amerikansk-italiesnke Fiat-konsernet med hovedkontor i Nederland. Maradonna ble naasjonalhelt i Italia da han spilte på F.C. Napoli. Nå er portugisseren Ronaldo i ferd med å bli et nytt idol for italienerne. Vi husker alle Roberto Baggio som ble seriemester med «Juve» i 1993.

Roberto Baggio vant det italienske seriemesterskapet med Juventus i 1993(Foto: Juventus)

Viste klasse

Cristiano Ronaldo viste klasse flere ganger i debuten, men de mektige avslutningene ble parert av superveteranen Stefano Sorrentino i ChievoVerona-målet. Juventus reddet likevel tre poeng og 3-2-seier etter en svært dramatisk åpning på Serie A-sesongen. Flere ganger fikk Juve-fansen se hva Ronaldo tilfører laget etter megaovergangen fra Real Madrid.Stefano Sorrentino hadde en glimrende kamp i Chievo-målet, men måtte til slutt ut på båre etter en kollisjon med Cristiano Ronaldo. Sorrentino, som hadde vært så god hele kampen, ble liggende igjen skadd på gresset, mens dommeren så reprise etter reprise. Først konkluderte mållinjeteknologien med at ballen var over streken på Stadio Bentegodi. Deretter kom dommer Fabrizio Pasqua fram til at Ronaldo hadde handset.

Oljepenger i Juventus

Fortvilet trodde Juventus-debutanten at seieren glapp. Kort tid etter reddet innbytter Federico Bernardeschi likevel seier og tre poeng etter glimrende forarbeid av Alex Sandro. Da lå Sorrentino på båre, mens reserve Andrea Seculin intet kunne gjøre. Chievos nye trener, Lorenzo D’Anna, hadde lovet at Juve skulle få slite for seieren. Den tidligere forsvarsspilleren fikk rett, selv om Sami Khedira banket gjestene foran med en tunnel på Sorrentino allerede etter tre minutter. Litt mot spillets retning kunne Mariusz Stepinski heade inn 1-1 for de  gulkledde vertene etter 38 minutter. Ballinnehavet i 1. omgang fortalte litt om Juve-dominansen: 80-20.
Tidlig i 2. omgang banket Ronaldo til med en kanon, bare for å se at Sorrentino igjen fikk siste ord. Gjestene fraden italienske bilbyen Torino jaget nye mål. Både Ronaldo og trener Massimiliano Allegri ristet på hodet flere ganger, og Juventus ga aldri opp. Men Oljefondets investering på 27 millioner kroner er en dråpe i havet i forhold til fondets størrelse, men har stor symbolverdi. Dermed eier den norske staten 0,36 prosent i forballklubben Juventus. John Elkann(bildet) er styreleder i Fiat-Chrysler, som også størtter Juventus

Exor størst i Fiat

Her er de største eierne i Exor N.V. som er største aksjonær i Fiat S.P.A. Juventus Fotball Club har også bånd tilExor N.N.(Kilde 4-traders.com)

Name Equities %
Agnelli Family 127,716,098 53.0%
Harris Associates LP 17,737,600 7.36%
Southeastern Asset Management, Inc. 7,129,805 2.96%
Exor NV (Private Equity) 6,386,500 2.65%
Norges Bank Investment Management 5,132,045 2.13%
Ontario Teachers’ Pension Plan Board 2,951,753 1.22%
Capital Research & Management Co. (Global Investors) 2,950,000 1.22%
The Vanguard Group, Inc. 2,823,755 1.17%
BlackRock Fund Advisors 1,737,934 0.72%
Henderson Global Investors Ltd. 1,215,179 0.50%

Den hjemvendte stopperen Leonardo Bonucci presset Mattia Bani til selvmål et kvarter før slutt. Etter et drama av dimensjoner så Juve ut til å sløse vekk seieren, men «den gamle dame» hadde fortsatt et vinnermål i ermet. Det er ikke uten grunn at Juventus står med sju strake seriemesterskap i Italia. Vinnermentaliteten er enorm, selv om på dager der man blir forsøkt kriget ut av stilen, skriver NTB.

Chairman John Elkann i Fiat N.V. som er registert i Nederlan(8Foto: Fiat)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Oljefondet kan ha fått millionfortjeneste på Juventus-investering

    Ved starten av 2017 hadde oljefondet én aksje til rundt tre kroner i den italienske fotballklubben Juventus. Tolv måneder senere sitter fondet på aksjer for nesten 30 millioner, skriver E 24 uten å kreditere Nordens Nyheter for nyheten.

    Oljefondet økte i løpet av 2017 sitt eierskap i fotballklubben Juventus fra én- til om lag 3,63 millioner aksjer. Det kommer frem av fondets nylig publiserte investeringstall for fjoråret.

    Fondets eierskap i den italienske fotballklubben er nå på 0,36 prosent. Dermed er det fortsatt et stykke opp til 2012 da fondet satt på én prosent av aksjene i klubben.

    Verdien på aksjeposten var ved utgangen av 2017 på 27,25 millioner kroner.

    Oljefondets Juventus-eierskap: Fra 1 prosent til 1 aksje
    Spørsmålet er når oljefondet økte sin eierpost i klubben, for mellom januar starten av mai i fjor steg aksjen med 220 prosent, men siden toppen 2. mai og frem til årsskiftet falt aksjekursen med 21 prosent. Siden starten av 2017 er Juventus-aksjen opp 111 prosent.

    Oljefondet kommenterer ikke enkeltinvesteringer, så når de økte i Juventus vil vi nok aldri få svar på.

    Hovedårsaken bak fjorårets oppgang var fotballklubbens sportslige resultater, spesielt i Champions League da avansement i turneringen millionbonuser i klubbkassen. E 24 hadde en artikkel om Oljefondet og Juventus u mars 2018, mens Nordic News presenterte nyheten om fondets investering i går.

    E24 har ikke funnet at Oljefondet har investert i andre fotballklubber enn Juventus. Det skrev Nordens Nyheter på sine nettsider igår. Google har kreditert E 24 for artikkelen, som ble skrevet av Norddens Nyheter igår.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*