Chrisophe de Margerie er konsernsjef i franske Totale(Foto:Total)
Chrisophe de Margerie er konsernsjef i franske Totale(Foto:Total)

Aker Solutions har nærmere 40 milliarder i ordreboken i forretningsområdet subsea etter dagens kjempekontrakt i Afrika. Dagens kontrakt sikrer dette vekst i subsea de neste årene selv om markedet skulle tørke inn. Det er, så vidt jeg kan se, den største kontrakten noe norsk selskap har fått, og i alle fall den største Aker Solutions har fått, sier analytiker Chr. Frederik Lunde i Carnegie til DN. Oljefondet satser 18,2 millliarder kroner i det franske oljeselskapet Total er operatør på feltet i Afrika, skriver Nordens Nyheter.

Han mener Aker Solutions nå begynner å få virkelig uttelling for strategien om å sikre seg et godt forhold til de tre største undervannsoperatørene i verden: Statoil i Norge, Petrobras i Brasil og Total i Afrika. Aker Solutions sikret seg arbeid innenfor engeneering de neste årene med Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Lunde sier til Dagens Næringsliv at dagens kontrakt tilsvarer verdien av 30 dypvannsrigger. Det er en kjempekontrakt. Aker Solutions er tildelt en kontrakt for levering av undervanns produksjonssystem til oljeselskapet Total i utviklingsprosjektet Kaombo i Angola, fremgår det av en børsmelding tirsdag.

Kontrakt i Afrika

– Dette er en milepælskontrakt som yt

Chriophe de Margerie er styreleder i Total

terligere styrker en viktig relasjon med en nøkkelpartner. Det er en betydelig kommersiell bragd for vår undervannsvirksomhet så vel som en viktig strategisk utvikling i vår ekspansjon i Angola og den bredere regionen, sier konsernsjef Øyvind Eriksen. Kontrakten omhandler hovedsakelig 20 undervannsrørsystemer og 65 vertikale undervannsbrønnsett. Den første leveransen er planlagt i andre kvartal neste år, og innebærer en ytfordring på store dyp. Kaombo-prosjektet utenfor kysten av Angola vil ha en produksjonskapasitet på 230.000 fat oljeekvivalenter per dag, og reservene er anslått til 650 millioner fat, ifølge det franske oljeselskapet Total. Feltet ligger omtrent 260 kilometer offshore Luanda og befinner seg på havdyp fra 1400 til 1900 meter.

Total er operatør

Kontrakten i Angola har en verdi på 14 milliarder kroner, opplyser selskapet. Prosjektet vil utvikle seks av de tolv funnene som allerede er gjort på blokk 32, ifølge Total. Det franske oljeselskapet er operatør på feltet med 30 prosent, der Sonangol P&P er likeverdig partner, Sonangal Sinopec International med 20 prosent, Esso med 15 prosent og Galp Energi med 15 prosent.Kaombo-prosjektet inkluderer 59 undervannsbrønner, knyttet sammen av et undervannsrørnett over 300 kilometer, to flytende produksjons- og lagringsenheter (FPSOer), hver med en produksjonskapasitet på 115.000 per dag. De to FPSOene vil bli basert på konvertering av to supertankere (VLCCer) til produksjonsenheter, og den tilknyttede gassen vil bli eksportert til et flytende gassanlegg (LNG) på land, ifølge Total.
Beslutningen om utvikle prosjektet ble offentliggjort av franske Total mandag.

Etter en «intensiv optimaliseringsøvelse» ble de estimerte investeringene for å nå full kapasitet redusert med fire milliarder dollar til 16 milliarder dollar, med ventet oppstart i 2017, ifølge Total.Aker Solutions har vært tilstede i Angola siden 1999 og har 130 ansatte i landet, opplyses det. Selskapet har etablert et felles samarbeidsselskap med Prodiaman Oil Services, et lokalt selskap, som skal besørge lokale innholdsaktiviteter relatert til Kaombo-kontrakten og fremtidige undervannsprosjekter for Aker Solutions i Angola.

– Jeg er svært fornøyd med å være del av dette betydelige prosjektet med Aker Solutions for Total, sier toppsjef Pedro Godinho i Prodiaman i dagens melding.

Konsernsjef Øystein Eriksen(Foto:Stocklink)
Konsernsjef Øystein Eriksen(Foto:Stocklink)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*