Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO møter statsminister Recep T. Erdogan fra Tyrkia(Foto:NATO)
Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO møter statsminister Recep T. Erdogan fra Tyrkia(Foto:NATO)

Russland bryter fortsatt folkeretten i Ukraina, slår NATOs ferske generalsekretær Jens Stoltenberg fast ifølge NTB. Fredag besøkte Stoltenberg for første gang NATOs militære hovedkvarter i Mons i Belgia, der han ble vist rundt av forsvarsalliansens militære øverstkommanderende, general Philip Breedlove. NATO-landet Tyrkia er strategisk viktig i kampen mot fremrykkende IS-soldater i Syria. Utenriksminister Børge Brende sier til NTB at Russland sitter med nøkkelen i Ukraina.

Kritikk av Kreml

Jens Stoltenber og Philip Breedlove kommenterte utviklingen i Ukraina etter omvisningen i Belgia. Breedlove sa at han har registrert en ganske betydelig tilbaketrekning av russiske styrker fra Ukraina, men han sier at det fortsatt er  russiske styrker i Øst-Ukraina. Noen av de russiske styrkene som har vært stasjonert nær grensa til Ukraina, er trukket tilbake, mens andre ser ut til å være i ferd med å trekke seg tilbake, konstaterte han videre. Men Breedlove mener at den russiske styrken som fortsatt befinner seg der, er svært kapabel, ifølge NTB
Stoltenberg gjentok sin tidligere kritikk av Kreml og slo fast at Russland fortsatt bryter folkeretten med sitt militære nærvær i nabolandet.

Ønsker våpenhvile

Stoltenberg sa at russerne fortsatt krenker suvereniteten og den territoriale integriteten til Ukraina ved å ha russiske styrker i landet. Russerne bidrar også til å destabilisere Ukraina ved å ha styrker stasjonert langs grensa. NATO har innstilt samarbeidet med Russland i protest mot Moskvas annektering av Krim-halvøya og støtte til separatister i Øst-Ukraina. Stoltenberg oppfordret fredag på nytt Russlands president Vladimir Putin til å trekke russiske styrker bort fra grensa til Ukraina, og til å legge mer press på separatistene i Øst-Ukraina for å få dem til å etterleve våpenhvilen som er inngått med Kiev. Stoltenberg sa at vi må finne en politisk løsning på de
utfordringene vi ser i Ukraina, og en forutsetning for dette er selvsagt at våpenhvilen er effektiv.

Amerikansk offensiv

Den fire uker lange IS-offensiven mot den kurdiske byen på grensa mellom Syria og Tyrkia har vært ansett som en test på om president Barack Obamas strategi med bombing virkelig virker. Kurdiske ledere sier byen ikke  klarer seg uten våpen og ammunisjon til styrkene som forsvarer den, men Tyrkia nekter å åpne for slike forsyninger på grunn av dyp skepsis til de syriske kurderne som er alliert med opprørsgruppa PKK i Tyrkia. USAs utenriksdepartementet opplyser ifølge NTB at de for første gang har hatt direkte samtaler med den syriske gruppa PYD som leder an i forsvaret av Kobani. PYDs væpnede gren YPG er alliert med PKK, som er på USAs og Tyrkias terrorlister.Tyrkiske og amerikanske tjenestemenn sa i forrige uke at IS var på nippet til å erobre Kobani fra kurderne, som forsvarte byen så godt de kunne med altfor få våpen. IS tok flere strategiske punkter og  hadde kontroll over halvparten av byen.

Presis bombing

I den senere tid har intensiteten i de amerikanske flyangrepene og andre allierte land økt kraftig, og onsdag og torsdag ble det gjennomført 14 tokt mot IS-mål i og rundt byen, ifølge USAs sentralkommando.19 bygg, to kommandoposter, tre stillinger, tre stillinger for snikskyttere og en maskingeværstilling ble truffet i det Pentagon kaller svært presis bombing, skriver NTB. IS-krigerne som prøver å erobre Ayn al-Arab, også kalt Kobani, er drevet på defensiven forrige uke etter to dager med intens amerikansk bombing og en innbitt kurdisk motoffensiv, skriver NTB.

Russerne har nøkkelen

Utenriksminister Børge Brende (H) ønsker å videreføre Norges samarbeid med Russland, og mener Russland sitter med nøkkelen til å løse krisen i Ukraina. Brende møtte sin russiske kollega Sergej Lavrov under 70-årsmarkeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark lørdag. De to møttes sist i januar, før maktskiftet i Ukraina, Russlands annektering av Krim og konflikten i Øst-Ukraina.

– Jeg videreformidlet til Lavrov at vi mener Russland sitter med nøkkelen i Ukraina, hvor Russland kan bidra til en avvæpning av de prorussiske separatistene, sier Brende til NTB.

– Dette har Lavrov sin versjon av, så vi brukte litt tid på en meningsutveksling der, før vi gikk inn på andre viktige temaer, sier han. Brende mener avspenning i Øst-Ukraina betinger at Russland respekterer Ukrainas grenser og trekker ut alle russiske soldater i landet, slik at det ikke blir «lovløse tilstander» i Øst-Ukraina. Samtidig er Lavrov til tross for vestlige sanksjoner og russiske mottiltak, opptatt av å videreføre norsk-russisk samarbeid på områder som folk-til-folk-utveksling, søk og redning i nord, fiskeri, atomsikkerhet og miljø, skriver NTB.

Jens Stoltenber møtte  Tyrkias utenriksminister M.Cavy sogli 9. oktober(Foto.NATO)
Jens Stoltenber møtte Tyrkias utenriksminister M.Cavy sogli 9. oktober(Foto.NATO)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*