Angela Merkel fronter den russiske utfordring i Ukraina for EU(Bundeskanzleramt)
Angela Merkel fronter den russiske utfordring i Ukraina for EU(Bundeskanzleramt)

 

 

Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president mener det vil føre konsekvenser for Russland hvis ikke presidentvalget i Ukraina går som planlagt  25. mai. Pro-russiske separatister drev frem søndagens avstemning om uavhengighet for Øst-Ukraina. Hele 89 prosent i Donetsk stemte for 10 prosent stemte nei. Utenriksminister Sergej Lavrov ber om at resultatet av folkeavstemningene respekteres. Amerikanske soldater trente i helge med polske og baltiske kamerater som et tegn på solidaritet, skriver Die Welt. Den vestlige forsvarsalliansen plasserer ut flere soldater i Øst-Europa, i påvente av det nasjonale valget i Ukraina i mai. Die Welst skriver at Kiev-regjeringen ikke anerkjenner noen «folkeavstemning» i Øst-Ukraina, men de kunne likevel ikke hindre avstemningen i helgen. I ukene før avstemningen har væpnede menn tatt over regjeringskvartalene i flere østlige ukrainske byer.

Tilhengere av enhet i Ukraina er truet og kidnappet. Russlands maktbrukt og provokasjoner mot Ukraina har skapt en ny sikkerhetspolitisk situasjon, mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Hun sier det tette samarbeidet mellom NATO og Russland fra noen år tilbake er lagt på is og vil neppe gjenoppstå i sin gamle og tillitsskapende form i overskuelig tid. Forsvarsministeren sa på Høyres landsmøte at NATO er en politisk, militær, allianse der avskrekking er en del av organisasjonens verktøykasse. Hun sa at forholdet til Russland er endret til det verre.

Løftet blikket

Forsvarsministeren løftet forsvars- og utenrikspolitikk inn på Høyres landsmøte i helgen sammen med utenriksminister Børge Brende. De vel 400 delegatene løftet blikket fra kommunereformer, konkurransekraft, og ruspolitikk. Ine Marie Eriksen sier at mange har trodd at Europas var satt en gang for alle, men de siste ukenes begivenheter har vist noe annet. Norge har som andre allierte innstilt all militær kontakt med Russland, men praktisk samarbeid med Kystvakten og redningstjenesten fortsetter, noe som er er i begge lands interesse .I en felles uttalelse advarer Angela Merkel og François Hollande russerne om at en tredje runde med sanksjoner kan bli utløst hvis ikke det ukrainske presidentvalget 25. mai blir vellykket. Angela Merkel sier at EU er klar til å innføre flere sanksjoner mot Russland. Dersom det ikke er et internasjonal anerkjent presidentvalg, er det ikke mulig å unngå en ytterligere destabilisering av landet, heter det .I så fall vil tiltak bli satt i verk mot Russland, skriver Merkel i uttalelsen..

Trussel mot Finland

Forsvarsministeren sier at Russland ikke utgjør noen direkte militære trussel mot Norge eller andre NATO-land, men hun sier at det er uforutsigbare krefter i sving som kan utløse uventede handlinger på ukrainsk jord eller på russisk side. Den norske forsvarsministeren er ikke i tvil om at organiserte russiske elementer driver fram militære konfrontasjoner som daglig tar menneskeliv i de russiskbefolkede områdene i Ukraina. Flere nøytrale land og østlige NATO-land er utrolige over det som utspiller seg. Flere har store russiske minoriteter og frykter en «Putin-doktrine» som åpner for at de skal innlemmes i moderlandet. Forsvarsministeren sa på Høyres landsmøte at hun har har stor forståelse for den uro som brer seg i de østlige medlemslandene. Hun sier at president Vladimir Putin bruker en skremmende retorikk og har vist evne og vilje til å bruke militær makt.

Mindre kontakt

NATO har lagt på is konsultasjonsordningen med stormakten Russland som ble opprettet ved hovedkvarteret i Brussel for  mange år siden. Eriksen Søreide mener at NATO har verktøy for å berolige sine medlemsland. Øvelser, utvidet patruljering og midlertidig utstasjonering av styrker i de østlige medlemslandene er allerede i gang. Norge leder for tiden beredskapen for minerydding i Østersjøen, en aktivitet som ingen andre land har villet påta seg. Forsvarsministeren sa at at NATO er en politisk, militær, allianse, der avskrekking inngår i organisasjonens verktøykasse. Eriksen Søreide sier at vi må berolige NATO`s medlemmer og gjøre det klart for russerne at alliansen både har politiske og militære virkemidler. Hun  sier at situasjonen i Ukraina bare kan løses ved hjelp av politiske prosesser.

Begrenset konflikt

Forsvarsminister Ine Søreide Eriksen tolker utviklingen dithen at det dreier seg om hva Russland vil gjøre overfor Ukraina, og ingen utvidet offensiv mot andre mål. Det var først snakk om annektering av Krim, så provokasjoner i de østlige byene i Ukraina og en massiv oppmarsj av russisk militær makt på russisk side av grensen. Hun sier at man ikke trenger rulle over en grense fysisk for å oppnå en virkning som minner om militær utpressing. President Vladimir Putins uttalelse om at Russland har trukket styrker fra grensen mot Ukraina er ikke bekreftet av satellittbilder eller annen informasjon, skriver Nordic News basert på kilder i svenske og finske aviser.

Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen følger nøye med(Foto:Marita Wangberg)
Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen følger nøye med(Foto:Marita Wangberg)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*