Han har kun vært sentralbanksjef i en kort periode. Men Erik Thedéen har en bekymring. Husholdningene ser ikke ut til å tro på sentralbankens budskap om renten. Det kan tvinge ham til å heve renten mer. Erik Thedéen er overrasket. Renteøkningene fra Riksbanken har ikke bitt, slik han forventet. Virkningene på økonomien har ikke vært så store, skriver Svenska Dagbladet..

– Hvis noen hadde fortalt meg for et år siden at renten ville ligge på dette nivået, hadde vi nok trodd at vi hadde sett en dårligere utvikling enn den vi har sett nå, sier riksbanksjefen når SvD møter ham. viktigste virkemiddel for å stabilisere prisvekst og utvikling i norsk økonomi.

Styringsrenten i Norge er renten bankene får på sine innskudd i Norges Bank opp til et fast beløp – en kvote.

Styringsrenten fastsettes åtte ganger i året av utvalg for pengepolitikk og finansiell stabilitet. Fire ganger i året publiserer Norges Bank en pengepolitisk rapport samtidig med offentliggjøring av styringsrentebeslutningen. Rapporten inneholder en prognose for den fremtidige utviklingen av styringsrenten. Denne prognosen kalles også rentebanen.

Styringsrenten og forventningene til den fremtidige utviklingen av styringsrenten påvirker primært rentene mellom bankene og rentenivået bankene tilbyr på innskudd og utlån til sine kunder. Markedsrentene påvirker igjen kronekursen, prisene på verdipapirer, boligprisene og etterspørselen etter lån, forbruk og investeringer.

Norges Banks styringsrente kan også påvirke forventningene til fremtidig inflasjon og økonomisk utvikling. Endringer i styringsrenten påvirker med andre ord mange viktige variabler i økonomien, derav navnet styringsrenten, skriver Norges Bank. (Foto: Erik Thedeen: Riksbanken/TT)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*