Direktør Nicolai Tangen i Oljefondet(Foto: NBIM)

Den reviderte strategien bygger på strategien for 2020–2022 og vektlegger høy avkastning, ansvarlig forvaltning og åpenhet som viktige prioriteringer for fondet fremover, skriver oljefondet i en pressemelding i april 2021. Strategien har blitt revidert av hovedstyret i tett dialog med Norges Bank Investment Management, i etterkant av endringer i fondets ledelse.

–Den reviderte strategien bygger på tidligere strategiplaner. Høy avkastning, ansvarlig forvaltning og åpenhet fortsetter å være nøkkelord i vår strategi. Den reviderte strategien fokuserer på optimalisering av prosesser, teknologi og utvikling av våre ansatte, sier leder av Norges Bank Investment Management Nicolai Tangen.

Den reviderte strategien er kortere, klarere og tettere knyttet til handling og hvordan løpende oppgaver relaterer seg til våre strategiske ambisjoner. Den er delvis basert på forslag fra organisasjonen til hvordan den enkelte, organisasjonen og fondet kan levere best mulig.

God avkastning de siste årene

Norges Bank Investment Management er ansvarlig for den daglige forvaltningen av fondet. Mandatet for forvaltningen fastsatt av Finansdepartementet representerer rammeverket vårt. Strategien er en operasjonalisering av den oppgaven som er gitt oss.

Statens pensjonsfond utland fikk i 2020 en avkastning på 10,9 prosent, eller 1 070 milliarder kroner, i et år preget av usikkerhet og store svingninger, ifølge en artikkel i Nordens Nyheter 15. februar 2021 Nicolai. Tangen, sjef i NBIM skrev dengang at teknologiselskaper hadde en avkastning på 41,9 prosent ifjor. Han skrev videre at dette i hovedsak skyldes at pandemien førte til en kraftig økning i etterspørselen etter produkter for nettbasert arbeid, utdanning, handel og underholdning. I 2019 hadde fondet en avkastning på 1692 milliarder kroner. I 2018 var avkastningen 1028 milliarder kroner. Totalt fikk NBIM nesten 6000 milliarder kroner i avkastning fra 2015 og frem til idag.

Fondet hadde en verdi på 10 914 milliarder kroner per 31. desember 2020, hvorav 72,8 prosent var investert i aksjer, 2,5 prosent i unotert eiendom og 24,7 prosent i rentepapirer . I februar 2021 var fondets verdi 11 181 milliarder kroner. Perspektivmeldingen spår at 90.000 oljejobber kan forsvinne innen 2030 ved lav oljepris. Oljeprisen er på 60 dollar fatet medio februar 2021. Den norske statens støtte til koronarammede i Norge var 273 milliarder kroner i 2020, og hittil 126 milliarder i 2021. Dermed ser vi at med en avkastning på oljefondet på nesten 6000 milliarder kroner de siste fem årene, ikke gir grunn til bekrymring. Verdien av oljefondet var 11 213 milliarder kroner inn i april 2021.

Men det er de amerikanske teknologiaksjene som har gått til himmels for direktør Nicolai Tangen i Oljefondet. Oljeprisen er i skrivende stund på 64 dollar fatet, som er over det Finansdepartementet hadde regnet med. Rystad Energy regnet ut at prisen på Nordsjøolje var 43 dollars ifjor. Dermed tjente staten bare 107 milliarder kroner på oljevirksomheten ifølgeStatistisk Sentralbyrå. Det kraftige inntektsfallet får som Nordens Nyheter skriver , ikke store konsekvenser på grunn av pandemien, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*