Jamie Morgan er toppsjef i J.P.M Chase og har unngått ytterligere finanskrise(Foto: JPM Chase)

Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken , økte styringsreten med 0,25 prosent igår. Sentralbanksjefen Jerome Powell sa indirekte at dette trolig kan være den siste renteøkningen i denne omgangen. Frykten for stagflasjon, det vil si gallopperende inflasjon som ender opp i økonomisk stagnasjon, kan føre til at rentetoppen er nådd, sier en svensk analytiker i Stockholm til Nordens Nyheter.

En av årsakene til forsiktigheten er selvsagt de bankproblemene vi har sett i Europa og i USA. Den sveitiske banken UPS, overtok Credit Suisse med en stor støtte pakke fra den sveitsiske staten. Amerikas kanskje største bank J.P. Morgan kjøpte First Republic Bank i California og dermed har uroen roet seg etter 1. mai og Bank Holiday i USA. Torsdag etter 1. mai skal European Central Bank(ECB) vurderer om man setter opp renten, etter at Riksbanken i Stockholm gikk til dobbel renteøkning før 1. mai. Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har besluttet å heve styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 3,25 prosent. Samtidig faller prisen på dagligvarer i Sverige for første gang på lenge.

Underskudd på statsbudsjettet

Norges Bank vil kjøpe valuta på vegne av staten tilsvarande 1400 millionar kroner hver dag i mai 2023. Den norske stat har inntekter fra petroleumsvirksomheten i både kroner og valuta. En del av diesse inntektene blir hvert år brukt til å dekke et planlagt underskudd på statsbudsjettet, det oljekorrigerte underskuddet. Resten blir spart i valuta i Statens pensjonsfond utland (SPU). På oppdrag fra Finansdepartementet gjennomfører Norges Bank de nødvendige valutatransaksjonene knyttet til bruken av petroleumsinntekter over statsbudsjettet og til sparing i SPU, skriver Norges Bank på sine nettsider. 

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har enstemmig besluttet å heve styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 3 prosent. Komiteens vurdering er at det er behov for en høyere rente for å dempe inflasjonen. Prisveksten er klart over målet. Veksten i norsk økonomi er i ferd med å avta, men aktiviteten er fortsatt høy. Arbeidsmarkedet er stramt, og lønnsveksten er på vei opp.

Går opp en kvart prosent

– Det er stor usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, men går det som vi nå tror, setter vi styringsrenten videre opp i mai, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Siden forrige pengepolitiske rapport i desember har energiprisene falt mye, og konsumprisveksten har vært lavere enn ventet. På den annen side har arbeidsledigheten vært litt lavere enn anslått, og omslaget i norsk økonomi ser ut til å bli mindre markert enn vi så for oss i desember. Høyere lønnsvekst og en svakere krone enn tidligere anslått vil bidra til å løfte prisveksten fremover. Komiteen mener derfor det er behov for å øke renten noe mer fremover enn tidligere anslått for å bringe inflasjonen ned til målet.

Det videre forløpet for renten vil avhenge av den økonomiske utviklingen. Dersom kronen blir svakere enn lagt til grunn eller presset i økonomien vedvarer, kan det bli behov for en høyere rente enn vi nå anslår for å få inflasjonen ned mot målet. Dersom inflasjonen avtar raskere eller arbeidsledigheten blir høyere enn ventet, kan renten bli lavere enn anslått.

Prognosen for styringsrenten er oppjustert fra forrige pengepolitiske rapport og indikerer en styringsrente som øker til rundt 3,5 prosent i sommer.

Riksbanksjef Erik Thedeen i Stockholm hevet renten med en dobbel «kvarting.»

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*