Direktør Rune Aale Hansen i Regnskap Norge(Foto: Mynewsdesk)

Årets lønnsundersøkelse viser at det er til nærmet likelønn mellom kvinner og menn i regnskapsbransjen. Samtidig avdekker undersøkelsen en svak nedgang fra i fjor, som følge av at menn er overrepresentert blant lønnstakerne som har de høyeste lønningene. Samtidig er det fortsatt slik at flertallet av topplederne i regnskapsforetakene er menn, til tross for at det totalt sett er flere kvinner enn menn som jobber i bransjen. På mellomledernivå er det imidlertid full likestilling. Det er også godt å konstatere at på et viktig område som lønn, er det tilnærmet full likestilling mellom kjønnene i regnskapsbransjen. Det er samtidig noen utviklingstrekk vi må være oppmerksom på, ikke minst underrepresentasjonen av kvinner som er øverste leder, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Som bransjeorganisasjon for landets regnskapsforetak gjennomfører Regnskap Norge årlige en rekke undersøkelser. En av dem knytter seg til lønnsforhold og likestilling.

– Tallene vi har fått i år bekrefter bildet vi har sett over flere år, men med en svek negativ tendens som vi må følge med på. Noe av de viktigste, som vi er stolte av å kunne konstatere, er at dette er en bransje med til nærmet reell likelønn. Kvinners lønn utgjør 96 % av menns lønn, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. I Regnskap Norge: – Det som gir et svakt negativt utslag i år er at menn er vesentlig overrepresentert blant lønnsmottakere med de høyeste lønningene. Dette henger sammen med fortsatt skjev kjønnsbalansen i ledende posisjoner. Utgangspunktet er at det er flere kvinner enn menn som jobber i denne bransjen. Likevel er det flertall av menn i ledende posisjoner både som daglig leder og styreleder.

Glasstak eller motvilje?

– Både med tanke på likestilling, mangfold og representativitet ville det være naturlig å se mer kjønnsbalanse også i lendende posisjoner. Skulle vi lagt representativitet til grunn burde det faktisk være flere kvinnelige toppledere enn menn i ledende stillinger, sier Regnskap Norge-direktøren: – Vi har ikke sett på årsaken til at tallene er som de er, men vi vil vurdere å gå mer i dybden for å avdekke sammenhengen. Skyldes dette at kvinner ikke tror de er kompetente? Skyldes dette at mannlige styreledere ansetter mannlige ledere – at glasstaket fortsatt gjør seg gjeldende? Eller skyldes dette rett og slett av kvinner ikke vil? Og hvorfor er det flere kvinner som jobber deltid?

– Regnskapsbransjen er en bransje i vekst. Det er også en bransje preget av både bærekraft og teknologiutvikling – som er viktig for mange nye arbeidstakere. Da er det også viktig å vise at bransjen også er moderne og dagsaktuell og gir like gode karrieremuligheter uavhengig av kjønn, avslutter Aale-Hansen

Fakta:
Undersøkelsen sendes ut årlig til Regnskap Norges ca. 8 000 autoriserte personmedlemmer. Ca. 2 500 har svart. Vår medlemsmasse består i dag av 68 prosent kvinner og 32 prosent menn. Av de som svarte på undersøkelsen er 67 prosent kvinner og 33 prosent menn. Det indikerer at sammensetningen er representativ for hele medlemsmassen, som igjen er et speilbilde av regnskapsbransjen.

Andel kvinner vs menn med personalansvar
Totalt 30 prosent av alle respondenter oppgir at de har personalansvar for en eller flere ansatte. Av disse er 58 prosent kvinner og 42 prosent er menn.

Andel kvinner vs menn som er øverste leder
Totalt 18 prosent av alle respondenter oppgir at de er øverste leder / toppleder i et regnskapsbyrå. Av disse er 48 prosent kvinner og 52 prosent menn.

Andel kvinner vs menn som jobber deltid. Totalt 9 prosent av alle respondenter oppgir at de jobber deltid. Av disse er 84 prosent kvinner og 16 prosent er menn.Regnskap Norges årlige lønnsundersøkelse viser at nær halvparten av alle medlemmer med personalansvar planlegger å ansette nye medarbeidere i løpet av det neste året. Dette utgjør mellom 1 000 og 2 000 nye medarbeidere. – Undersøkelsen vår bekrefter at det er høy etterspørsel etter autoriserte regnskapsførere i arbeidsmarkedet. Selv om antall autoriserte fortsetter å stige, så er veksten lavere enn tidligere år, forteller Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*