– Den største bekymringen vår er at søknadsfristen er uforsvarlig, og at kontrollhandlingene er for omfattende, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge. FOTO: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Regjeringen har nettopp sendt forslag til praktisk innretning på strømstøtteordningen for næringslivet på høring. – For det første er det en uvanlig kort høringsfrist, knapt 1 uke. Den største bekymringen vår er imidlertid at søknadsfristen som forslås er uforsvarlig, og at kontrollhandlingene for å få støtten er for omfattende. Summen kan bli en støtteordning få klarer å benytte, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

For å hjelpe strømintensive bedrifter i en overgangsperiode har regjeringen lagt fram en pakke som blant annet inneholder ny energitilskuddsordning. Ordningen som vil administreres av Enova, anslås å kunne hjelpe om lag 20 000 bedrifter.

 Regjeringen har nettopp sendt på høring forslag til innretning på strømstøtteordningen for næringslivet. Den største svakheten vi ser er den svært korte søknadsperioden – fra andre halvdel av november til endelig søknadsfrist 9. desember i år. I tillegg er vi bekymret over at det foreslås omfattende krav til kontrollhandlinger, som vil bli tidkrevende å ivareta, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge:  Den foreslåtte søknadsfristen innebærer at det på søknadstidspunktet foreligger faktura kun for oktober. Grunnlaget for november avhenger av hvor raskt energiselskapene sender ut faktura og når søknad sendes inn, mens man i desember kun vil basere seg på anslag. Søknadsfristen bør være et stykke ut i 2023, da også fakturagrunnlaget fra energiselskapene vil foreligge.

 I verste fall vil behovet for bekreftelse av søknaden innenfor den korte søknadsfristen medføre at mange foretak ikke rekker å søke. Dette er ikke forsvarlige premisser, sier Regnskap Norge-direktøren.

Omfattende kontrollhandlinger.

 På samme måte som for de tidligere kompensasjonsordningene, legges det opp til at autorisert regnskapsfører eller revisor må bekrefte søknader. Bekreftelsene skal bygge på definerte kontrollhandlinger. Mens søkere i de tidligere ordningene kunne få dekket opp mot 15 000 kroner knyttet til honorar for kontroll og bekreftelse av søknadene, foreslås det nå kun å dekke 5 000 kroner, forteller Aale-Hansen:  For små bedrifter i økonomiske vanskeligheter som følge av økte strømkostnader, er det stor forskjell mellom å få dekket 5 000 kroner i stedet for 15 000 kroner. Dersom kontrollhandlingene på toppen av dette blir for omfattende, slik det nå kan se ut til, vil terskelen for å benytte denne ordningen bli høy. Det bør derfor gis klare føringer til Enova om at omfanget av kontrollhandlinger må holdes på et moderat nivå.

 Innretningen på denne støtteordningen ser ut til å bli forholdsvis komplisert. Ikke minst av den grunn er det i seg selv ugreit at høringen gjennomføres med knapt 1 ukes frist. Rammene for ordningen har vært kjent i mange uker, så dette er uheldig, avslutter Regnskap Norge-direktøren.

Fakta:

Det etableres en ny søknadsbasert rammestyrt ordning administrert av Enova for spesielt utsatte bedrifter. Ordningen avgrenses til bedrifter med minst 3 pst. strømintensitet første halvår 2022, målt som faktiske strømkostnader som andel av omsetning i denne perioden.

Tilskudd beregnes utfra en modell med to støttetrinn. Alle bedrifter som kvalifiserer til ordningen og som gjennomfører energikartlegging kan søke om og motta tilskudd. Støtten vil kunne bli avkortet i henhold til disponibel bevilgning. Tilskuddet vil øke dersom bedriften også gjennomfører energitiltak som er relatert til virksomheten og som inngår i energikartleggingen. Strømkomponenten beregnes utfra differansen mellom den faktiske strømprisen per kWh som bedriftene har stått overfor og en terskelverdi på 70 øre.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*